Zad1/
wykaż,że jeżeli w trójkącie o kątach α, β, γ zachodzi równość sinα=2sinβcosγ
to trójkąt jest równoramienny
zad2/
Wykaż,że ,okrąg wpisany w trójkąt prostokątny jest styczny do przeciwprostokątnej
w punkcie dzielącym ją na dwa odcinki, których iloczyn długości jest równy polu tego trójkąta
zad3/
W trójkąt ABC wpisano romb tak,że wspólnym kątem jest kąt BAC.
Stosunek boków trójkąta zawierających ten kąt jest równy m
Wyznacz stosunek pola rombu do pla tego trójkąta
zad4/
W trójkącie ABC na bokach AB i AC wybrano odpowiednio punkty M i N
tak,że |AM|: |MB|=1:2 oraz |AN|: |NC|=2:1
Wykaż,że stosunek |NK|: |KB|=1:6 , gdzie K jest punktem przecięcia odcinków CM i BN
Powodzenia
, to dla mnie w sam raz
. Witaj Eta
Łap.............. tylko
wykazac, ze (a−r)(b−r) = Pole trojkata.
(a−r)(b−r) = ab − ar − br + r2 = ab − r(a+b) + r2
z Pitagorasa : a2+b2 = (a+b−2r)2
a2+b2 = a2+2ab+b2 − 4r(a+b) + 4r2
2ab − 4[r(a+b) − r2] = 0 // : 2
ab − 2[r(a+b) − r2] = 0 ⇔ ab = 2[r(a+b) − r2]
(a−r)(b−r) = 2[r(a+b) − r2] − r(a+b) + r2 = 2r(a+b) − 2r2 − r(a+b) + r2 = r(a+b) − r2
| 1 | 1 | |||
P = | * a * b = | * 2[r(a+b) − r2] = r(a+b) − r2 | ||
| 2 | 2 |
P=r2+xr+yr
2P=(x+r)(y+r)= xy+xr+yr+r2 ⇒ 2P=xy+P ⇒ P=xy
c.n.w
To się nazywa ładne rozwiązanie
| 1 | 1 | |||
Pole = | r * obwód = | r (2x+2y+2r) = r(x+y+r) = ... | ||
| 2 | 2 |
ab=m
z podobienstwa
ab=a−xx=m
ax=m+1
Prombu=2 * 1/2*x*x*sinα i x = am+1
Ptrojkata= 1/2*a*b*sinα i b= am
P rombuP trojkata=2m(m+1)2
Damian ( tylko czy na pewno jesteś maturzystą?
niestety jestem, chciałbym mieć to za sobą
4. przerywana jest równoległa do podsawy
korzystam z treści 2 * 3x= 3y
y=2x
wiec 3y = 6x
ΔNKX podobny do ΔBKM
wiec 6* |NK|= |BK|
zad4/
W trójkącie ABC na bokach AB i AC wybrano odpowiednio punkty M i N
tak,że |AM|: |MB|=1:2 oraz |AN|: |NC|=2:1
Wykaż,że stosunek |NK|: |KB|=1:6 , gdzie K jest punktem przecięcia odcinków CM i BN.
............................................................................
............................................................................
............................................................................
z podobienstwa CNP i CAM (kkk)
| y | 3y | ||
= | |||
| |NP| | x |
| |NK| | |NP| | ||
= | |||
| |KB| | 2x |
| x | ||
skoro x= 3|NP| to |NP| = | ||
| 3 |
| |NK| |
| x | 1 | ||||||||||
= | = | = | |||||||||||
| |KB| | 2x | 6x | 6 |
Komentarz nieco za ubogi
1/ rysuję odcinek równoległy do podstawy i przechodzący przez punkt N
2/ trójkąty podobne ... z jakiej cechy ?
należy zaznaczyć na rys. odpowiednie kąty
3/ tezę napisać w postaci |NK|: |KB|=1:6
4/ c.n.w
dla Jacusia za wyczerpujący dowód
1) Załóżmy,że taki trójkąt jest równoramienny.
Musimy zatem wykazać, że równanie sinα=2sinβcosγ jest prawdziwe.
Przejdźmy do dowodu.
Niech A,B,C będą kolejnymi wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC , a kąty α, β,γ przyległe
kolejno do podanych wierzchołków.
|AB| =c − podstawa rozpatrywanego trójkąta
|BC|=a, |AC|=b − ramiona ...
|AC|=|BC| ⇔a=b
Prowadzimy odcinek |CE| będący wysokością i dwusieczną kąta ACB, stąd:
| 1 | γ | |||
|CE|=H i ∡BCE=∡ACE= | ∡ACB= | |||
| 2 | 2 |
| |CE| | H | |||
sinβ= | ⇔ sinβ= | |||
| |CB| | a |
| −c2+a2+b2 | ||
cosγ = | ||
| 2ab |
| −c2+2a2 | ||
cosγ= | ||
| 2a2 |
| 1 | ||
|CE|2+|EB|2=|CB|2 ⇔ H2+ | c2=a2 , stąd | |
| 4 |
| 1 | |
c2=a2−H2 /*4 | |
| 4 |
| −4(a2−H2)+2a2 | ||
cosγ= | ||
| 2a2 |
| CE | CE | H | ||||
sinα= | = | = | ||||
| AC | CB | a |
wskazówka
α+β+γ=180o ⇒ α= 180o−(β+γ)
..........
f2=b2+3a2
e2=a2+3b2
− −−−−−−−−−−−−−−−−
f2−e2=2a2−2b2 ⇒ a2−b2=10
| a2√3 | b2√3 | √3 | √3 | |||||
P(trapezu)= P(ABE)−P(DCE) = | − | =(a2−b2)* | =10* | = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
Wieczorem ( jak nikt z maturzystów nie rozwiąże) podam rozwiązanie
Ale nie wiem w jakim stosunku punkt przecięcia tych odcinków dzieli te odcinki.
Możesz użyć "narzędzi" geometrii analitycznej ( odpowiednio umieszczając prostokąt
w układzie współrzędnych) i znajdując miarę kąta między prostymi
Próbuj ( aż do sukcesu)..........
Można podać przynajmniej... 4 sposoby rozwiązania
Troszkę rozpisania i twierdzenie cosinusów.
Czyli mamy 6 sposób
zad 5./
W prostokącie stosunek boków |AB|: |AD|=√2 Punkt M jest środkiem boku AB. Wyznacz miarę kąta
między AC i MD
na szybko bo czasu nie mam : D
punkt M (x√2,0)
punkt D (0,2x)
| 0−2x | −2 | |||
prosta MD −> a= | = | = −√2 | ||
| x√2−0 | √2 |
| 2x−0 | √2 | |||
prosta AC −> a1 = | = | |||
| 2√2x−0 | 2 |
|
| ||||||||||||||||||
tg δ = | = | ||||||||||||||||||
| |1−1| |
Jeden ze sposobów] : z widocznym trapezem
|AC|= √4b2+8b2= 2b√3 , |DM|=√4b2+2b2=b √6
P(trapezuAMCD)= (3b√2)*b= 3b2√2
| 1 | ||
i P(AMCD)= | |AC|*|DM|*sinα = ...... =3b2√2*sinα | |
| 2 |