Pochodna, nierówność
Iksde: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=41−x Wskaż zbiór rozwiązań nierówności f'(x)>0
Liczę pochodną f'(x)= 4(1−x)2
D=R\{1,−1}
lim=0
x→∞
lim=0
x→−∞
f'(x)>0 x∊(−∞,−1)u(−1, 1)u(1, +∞)
Natomiast w książce mam odpowiedź (1, ∞)
2 maj 18:55
karobert: | | 4 | |
jeżeli jest tak: f(x) = |
| , to |
| | 1−x | |
| | 4 | |
f'(x) = |
| i wtedy D=R\{1} |
| | (1−x)2 | |
| 4 | |
| > 0 dla każdego x ≠1 |
| (1−x)2 | |
2 maj 19:16
karobert: wyłączasz tylko 1, bo dla −1 mianownik≠0
2 maj 19:18
Janek191:
więc
| | 0 − 4*(−1) | | 4 | |
f '(x) = |
| = |
| > 0 ⇔ x ≠ 1 ⇔ x ∊ ℛ \ {1} |
| | ( 1 − x)2 | | (1 −x)2 | |
2 maj 19:41
Iksde: No tak źle spojrzałem przy wyznaczaniu dziedziny i sprawdzeniu odpowiedzi

Zgodnie z książką odpowiedź to x∊(−
∞;1) u (1,
∞) Czyli ja piszecie x ∊ ℛ \ {1}
Dzięki za pomoc
2 maj 19:49