l zespolone
Jakub555: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż:
z2 + (1−3i)z −2 −i = 0
Δ=(1−3i)2 − 4*1*(−2−i)= 1 −6i −9 +8 +4i= −2i
jak obliczyć z tego pierwiastek?
2 maj 18:54
Jakub555: i drugi przykład z którym nie mogę sobie poradzić
|z| + z = 1 + 2i
podstawiam za z=x+iy, a za |z|=√x2 + y2
i wychodzi mi coś takiego przy porownywaniu Re i Im
2x2=−3
2xy=4
co z tym zrobic?
2 maj 19:01
g:

−2i = 2*e
−i*π/2 √−2i =
√2*e
−i*π/4 =
√2*(cos(π/4) − i*sin(π/4)) = 1 − i
2 maj 19:04
Jakub555: Dzięki wielkie, zrozumiałem 1szy przykład.
2 maj 19:11
Jakub555: Czy ktoś ma pomysł na drugi przykład?
2 maj 19:22
Mila:
2)
z=x+iy, x,y∊R
√x2+y2+x+iy=1+2i
√x2+y2=(1−x)+i*(2−y)
lewa strona jest liczbą rzeczywistą⇔2−y=0
y=2
√x2+4=1−x
x2+4=1−2x+x2
dokończ i sprawdź równanie.
2 maj 19:26
Jakub555: Dziękuję za pomoc
2 maj 19:31
g:
Z równania |z| = (1−x) + i*(2−y) od razu widać, że y = 2.
x2 + 4 = (1−x)2 trzeba rozwiązać.
2 maj 19:35
Janek191:
Δ = − 2 i = ( 1 − i)2
√Δ = 1 − i lub √Δ = − 1 + i
2 maj 19:43