planimetria
ambitny: Punkt P = (8,15) znajduje się na końcowym ramieniu kąta α. Wówczas cosα wynosi?
Wyszło mi cosα= −8/17
Sprawdzi ktoś?
2 maj 17:20
Jack: dlaczego z minusem?
2 maj 17:24
zef:

| | 8 | |
cosα= |
| gdzie c= czerwona przeciwprostokątna |
| | c | |
z pitagorasa c
8
2+15
2=c
2
c=17
2 maj 17:26
Evelek: Punkt P znajduje sie w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych, a tam sinus cosinus tangens
cotanges są dodatnie. Widocznie błąd w obliczeniach.
2 maj 17:27
ambitny: Przepraszam, w poleceniu współrzędne punktu P miały być (−8;15).
2 maj 17:37
ambitny: Zerknijcie teraz proszę
2 maj 17:38
6latek : masz dobrze
2 maj 17:43