Wielomiany zerowe
6latek : dane sa wielomiany
W
1(x)= a
1x+b
1y
i
W
2(x)= a
2x+b
2y
a) 3x+2y
i
0,6x+0,4y
b) x+y
i
x−y
i
d)x
√2+y
i
x+y
√2
e) 2x−y
i2y−x
Znajdz jeżeli istnieje taka pare liczb (km) k≠0 i m≠0
aby wielomian W(x,y)= k(a
1x+b
1y)+m(a
ax+b
2y) był wielomianem zerowym
2 maj 17:12
6latek : Podbijam
2 maj 17:35
zef: k(3x+2y)+m(0,6x+0,4y)=0
I ja bym teraz rozpatrywał to na 2 sposoby
*oba nawiasy równe 0
*oba nawiasy o przeciwnych wartościach
2 maj 17:38
6latek : Rozpisz ten przykład
2 maj 17:41
6latek : Wiesz patrząc na ten wielomian to taka para będzie np. k=1 i m=−5
2 maj 18:13
zef: czyli będzie też 2,−10 itd..
Ale jak to do końca rozwiązać to niestety nie wiem
2 maj 18:14
6latek : W takim razie poprosze może Mile
2 maj 18:15
Mila:
Dobrze macie. Ja bym w pamięci podała .
3x+2y /*2
0,6x+0,4y /*(−10)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x+4y
−6x−4y
+========
0
Można rachunkiem:
3x+2y i 0,6x+0,4y
k(3x+2y)+m*(0.6x+0.4y)=0
3kx+2ky+0.6mx+0.4my=0
3kx+0.6mx+2ky+0.4my=0
(3k+0.6m)*x+(2k+0.4m)y=0
3k=−0.6m⇔k=−0.2m
i
2k=−0.4m⇔k=−0.2m
===================
Jeśli jedna parę to np.
m=10
k=−2
−2*(3x+2y)+10(0.6x+0.4y)=−6x−4y+6x+4y=0
2)x+y i x−y nie da się
3) (1)/*3
(2)*4 i otrzymujesz:
x−12y
−x+12y
+========
0
Radź sobie dalej sam.
2 maj 19:06
6latek : Dobrze .dziekuje
2 maj 19:20