ciąg arytmetyczny
BOR: Suma 2+4+6+ ... +102 jest równa?
Wziąłem wzór na sumę.
Sn=a1 + an/2 * n
2 maj 16:06
Metis: Suma ciągu art.
a1=2
an=102
r=2
2 maj 16:07
BOR: W internecie nalazlem ze n = 51 i wtedy wynik to 2652. Mam pytanie skąd wzięto to n=51?
2 maj 16:08
takamyśl: oraz masz 51 wyrazów ;>
2 maj 16:08
takamyśl: 102=2+(N−1)*2
rozwiąż
2 maj 16:09
BOR: no tak. Zwiększa się co 2, więc 102/2 daje nam 51.
2 maj 16:15
Mila:
a1=2
an=102
r=2 korzystasz z wzoru:
an=a1+(n−1)*2⇔
102=2+2k−2
2n=102⇔n=51 liczba wyrazów w podanej sumie.
3 maj 16:10
3 maj 16:17