ostatnia cyfra
Krzysiek: Jaka jest ostatnia cyfra 9753
2 maj 15:15
Krzysiek: 9753
2 maj 15:15
olekturbo: 9105.
91 = 9
92 = 81
93 = 729
94 = 6561
Liczby powtarzaja sie kolejno 9,1,9,1,9,1
105:2 : Reszta : 1, wiec liczba 9
2 maj 15:20
Krzysiek: coo
2 maj 15:25
Krzysiek: wytlumacz jescze inaczej proszeee
2 maj 15:33
Jack: 9parzysta −> ostatnia cyfra = 1
9nieparzysta −> ostatnia cyfra to 9
2 maj 15:34
Krzysiek: ale jest 9753
2 maj 15:40
olekturbo: czyli 97*5*3
2 maj 15:41
olekturbo: A może i nie.
2 maj 15:42
Metis: Poszukaj na forum.
Mila kiedyś pokazywała rozwiązanie tego zadania.
2 maj 15:43
Evelek: to jest raczej (((9)7)5)3
2 maj 15:46
Evelek: No czyli 9
7*5*3 no ja bym uznał.
2 maj 15:47
olekturbo: 7125
71 = 7
72 = 49
73 = 343
74 = 2401
75 = 16807
powtarzalnosc co 4
125:4 = 31 i Reszty 1
Więc ostatnią cyfrą bedzie 7 [nieparzysta]
9 do nieparzystej −> na koncu 9
wiec odp : 9
2 maj 15:47
Metis: Evelek nie wypisuj bzdur .
Te przejścia nie są równoważne.
2 maj 15:48
Evelek: Są. Nie oszukuj.
2 maj 15:50
Krzysiek: To jest 9 do potęgi 7 do potęgi 5 do potęgi 3 9753
2 maj 17:17
jc:
753 jest liczbą nieparzystą (bo każda potęga 7 jest nieparzysta),
więc na końcu mamy cyfrę 9.
2 maj 17:33