| 9 | ||
W nieskończonym ciągu geometrycznym, którego sumą jest | pierwszy wyraz wynosi √x−2, a | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Ja rozumiem ze a1=√x−2, a3= | czyli a2=1⇒g= | i potem podstawiam do | ||
| √x−2 | √x−2 |
| 23 | ||
wzzrou na sume i x wychodzi mi x= | ||
| 7 |
| 17 | 133+27√17 | |||
Natomiast odpowiedzi x1=11,x2= | , x3= | |||
| 4 | 8 |
| 1 | −1 | |||
q = | lub q = | ; x > 2 | ||
| √x − 2 | √x −2 |
| √x −2 | 9 | |||||||||||
= | ||||||||||||
| 2 |
| x −2 | 9 | ||
= | |||
| √x −2 − 1 | 2 |
| 17 | ||
x = | lub x = 11 | |
| 4 |
| 3 | ||
a1 = √ 94 = | lub a1 = √11− 2 = 3 | |
| 2 |
| 1 | 2 | 1 | ||||
q = | = | < 1 lub q = | < 1 | |||
| 32 | 3 | 3 |
| 3 | 4 | 2 | 1 | 1 | ||||||
a3 = a1*q2 = | * | = | lub a3 = 3* | = | ||||||
| 2 | 9 | 3 | 9 | 3 |