zadania prawdopodobienstwo
Evelek: Czy jest sprawdzona metoda wyliczenia ile jest np. liczb od 10 do 99, od 100 do 999, od 10000
do 49999 itd. żeby się nie pomylić o tą jedną liczbę?
2 maj 14:21
pochodna: Odjąć poprzedzające
2 maj 14:22
Evelek: Podaj przykład.
2 maj 14:27
pochodna: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych?
(1, 2,3...,99)→ 100, 101, 102,..., 998, 999
Więc jest ich 999−99=900

A gdybyś miał np ustalić ile jest liczb o danej różnicy np 56, 59, 62, ... 155 to zawsze możesz
skorzystać z ciągów
2 maj 14:32
Evelek: Ooo fajna metoda, nie wpadłem na to. Zawsze mi się myliło, że od 100 do 999 jest 899 albo 900
liczb.
Dzięki.
2 maj 14:35
Metis: 9*10*10...
2 maj 14:38
olekturbo: Ja to zawsze robie ciągiem
2 maj 14:52
Evelek: a
1 = 100
a
n = 999
r = 1
a
n = a
1 + (n−1)*r
999= 100 + (n−1)*1
999 = 100 + n − 1
999 = 99 + n
n = 900
2 maj 15:17
Jack: prawdopodobienstwo/ciag
aczkolwiek np, ile jest liczb od 10 do 50
to robisz (50−10) + 1 i tyle...
2 maj 15:36
Evelek: Damy radę.
2 maj 15:40
takamyśl: A w międzyczasie wiersz Różewicza:
Jak dobrze
Mogę zbierać
jagody w lesie
myślałem
nie ma lasu i jagód.
Jak dobrze
Mogę leżeć
w cieniu drzewa
myślałem drzewa
już nie dają cienia.
Jak dobrze
Jestem z tobą
tak mi serce bije
myślałem człowiek
nie ma serca.
2 maj 15:42