udowadnianie
bartollosz: Liczba naturalna n przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3, liczba m również przy dzieleniu przez
5 daje resztę 2. Udowodnij, że reszta z dzielenia iloczynu n * m przez 5 daje resztę 1.
2 maj 14:16
Damian: zapisz liczbe m = 5k+/−3
n=5k+/−2, gdzie k to liczba calkowita i pokombinuj
2 maj 14:21
bartollosz: A może być:
(5n+3)*(5m+2)= 25nm + 10n + 15m + 6= 25nm + 10n + 15m + 5 + 1= 5(5nm + 2n + 3m + 1) + 1
2 maj 14:36
bartollosz: HEJ
2 maj 15:01
olekturbo: Złe oznaczenia
2 maj 15:09
bartollosz: Nie wiem jak to inaczej ogarnąć
2 maj 15:12
olekturbo: m = 5k+3
n = 5k+2
mn = (5k+3)(5k+2) = 25k2 + 10k + 15k + 16 = 25k2 + 25k + 16 = 25k2 + 25k + 15 + 1 =
5(5k2+5k+3) + 1
2 maj 15:14
bartollosz: m = 5k+/−3
n=5k+/−2,
(5k+3)*(5k+2)= 25k2 + 10k + 15k + 6= 25k2 + 25k + 5 + 1= 5(5k2 + 5k + 1) + 1
2 maj 15:18
bartollosz: A czy rozwiązanie przy moich oznaczeniach nie stanowi dowodu?
2 maj 15:19
olekturbo: nie bo musisz wyznaczyc ze m*n daje reszte 1, czyli za m i n musisz cos podstawic
2 maj 15:21
bartollosz: Oczywiste, dzięki olek
2 maj 15:22