Równanie wielomianowe - pytanie dot.matury
Daniel: Rozwiąż równanie: 4x3 + 4x2 − x − 1 = 0
po przekształceniu mam (2x+1)(2x−1)(x+1)=0
z czego: x1=−1/2 x2=1/2 x3=−1
Pytanie do Was, czy na maturze muszę rysować do tego zadania wykres wielomianowy, czy wystarczy
samo rozwiązanie na max ilość punktów?
2 maj 14:13
ICSP: nie musisz rysować zadnych wtykresów.
2 maj 14:13
Damian: nie musisz rysować, mozesz zapisać zeby byo ładniej x nalezy {x1,x2,x3}
2 maj 14:15
Daniel: czyli wykresy są wymagane tylko przy klasycznych równaniach kwadratowych?
2 maj 14:16
Mila:
To jest równanie. Rozwiązując nierówność rysujesz na osi zmianę znaków wielomianu.
Przy równaniu kwadratowym tez nic nie musisz rysować. Przy nierówności szkicujesz przebieg,
aby określić w jakim przedziale dany trójmian ma np. wartości dodatnie.
2 maj 17:11