Prawdopodobieństwo klasyczne.
L4SeR: Dowieść, że dla dowolnych zdarzeń A i B zachodzi równość:
P(B) = P(A∩B) + P(A'∩B)
2 maj 14:05
L4SeR: Ktokolwiek...?
2 maj 16:15
Jack:

A∩B −> zielony
A'∩B −> czerwony
zatem jest to P(B)...
wzorami to nie wiem...
2 maj 16:20
Metis: P(B) = P(A∩B) + P(A'∩B)
P=P(A∩B) + P(A'∩B) =P(A∩B) + P(B\A) = P(A∩B)+P(B)−P(A∩B)=P(B)=L
2 maj 16:30
L4SeR: Metis, skąd się bierze zależność?
P(A'∩B) =P(B\A)
2 maj 17:14
L4SeR: I jeszcze z tego rysunku wnioskujemy, że
A∩B + A'∩B = B, ale na jakiej podstawie
P(A∩B) + P(A'∩B) = P(B)?
2 maj 17:16
Metis: P(A'∩B) =P(B\A) widzi sie z diagramu Venna
2 maj 17:28