znaleźć rozwiązanie
Michał: Rozwiazać równanie lub zagadnienia (równanie liniowe i Bernoulli'ego)
y'cosx+ysinx=cos 4 x, y(0)=1
2 maj 13:52
Jerzy:
To jest równanie liniowe..podziel obustronnie przez cosx
potem szukaj całkę równania jednorodnego i uzmiennij stałą
2 maj 15:56
jc: Inny sposób:
| | y | | 1 | |
( |
| )' = cos2 x = |
| ( x + sin x cos x )' |
| | cos x | | 2 | |
| y | | 1 | |
| = |
| (x + sin x cos x) + C |
| cos x | | 2 | |
| | 1 | |
y = |
| (x + sin x cos x) cos x + C cosx |
| | 2 | |
2 maj 16:10