BŁĄD
fiz666: KTO ZNAJDZIE BŁĄD?
Dane są dwa skończone ciągi geometryczne (3,6,12,24 ,...) i (384,192,96,48,...) o tej samej
liczbie wyrazów. Znajdź liczbę wyrazów każdego z tych ciągów wiedząc, że łączna suma ich
wyrazów wynosi 1530.
a=3 q=2
S+S'=1530
| | 1 | |
−3(1−2n) + 192(1− |
| )=1530 |
| | 2n | |
2
n=x
x
2−447x−64=0
Męczę się z tym już 2 godizny i nie mogę znaleźć gdzie jest błąd
2 maj 13:28
ICSP: | | | | 1 | |
384 * |
| = 2 * 384 * (1 − |
| ) . |
| | | | 2n | |
2 maj 13:33
fiz666: Jaaaaaa, dzieki, ratujesz mi życie!
2 maj 13:39
jc:
3 (1+2 + 4 + .. + 2k) = 384 (1 +1/2 + 1/4 + ... + 1/2k)
1+2 + 4 + .. + 2k = 27 (1+ 1/2 + 1/4 + + 1/2k)
Pomnóżmy przez obie strony 2k
2k (1+2 + 4 + .. + 2k) = 27 (1+2 + 4 + .. + 2k)
2k = 27, czyli k = 7.
2 maj 13:48
jc: A więc liczba wyrazów = 8.
2 maj 13:52
ICSP: jc skąd wiesz, że sumy są równe ?
2 maj 13:59
jc:
2k (1+1/2+1/4+ ... + 1/2k) = 2k + 2k−1 + 2k−2+ ... + 1 = 1 + 2 + 4 + ... + 2k
Czy o to pytasz?
2 maj 14:11
ICSP: Pytam dlaczego z równościu S + S' = 1530, wywnioskowałeś S = S'
Pewnie jest to oczywiste, ale jakoś tego nie widzę
2 maj 14:13
jc: No tak, pisząc zapomniałem o treści!
3(1+2+4++...+2n−1) + 384(1+1/2+1/4+..+1/2n−1) =1530
x = 2n
3(x−1) + 384(1−1/x) = 1530
x−1 + 128 * 2 * (1−1/x)=510
Równanie kwadratowe pozostawiam bez rozwiązania.
No i wyszło tyle samo wyszło x = 256, n = 8.
2 maj 14:37
jc: To był przypadek, że wynik wyszedł ten sam. Moje pierwsze rozwiązanie było oczywiście
błędne.
2 maj 14:40
ICSP:
2 maj 14:41
fiz666: Nadal mi to nie wychodzi, a ja nei wiem dlaczego!
za 2
n podzstawiam x
otrzymuję
mnożę przez x
−x+x
2+256x−256=510x
Nadal jest błąd a ja nadal nie wiem gdzie. I tak to trwa od 11
2 maj 14:43
ICSP: x
2 − 225x − 256 = 0
| | −256 | |
x1 = −1 , x2 = |
| = 256 |
| | x1 | |
2 maj 14:48
fiz666: skąd się wzięło 255?
2 maj 14:55
fiz666: Dobra już widzę, tyle czasu zmarnowanego na taki mały błąd
2 maj 14:56
ICSP: x(256 − 510 − 1) = − 255
2 maj 14:56