nierówności trygonometryczne
Nataa: Prosze o pomoc

2|sin x| ≤ 1
b) |2cos (pi/6 + x) | >
√3
4 sty 14:20
Nataa: nikt nie wie jak to zrobic
4 sty 15:31
Lola: 2 |sinx| ≤ 1
| | 1 | | 1 | |
sinx ≤ |
| i sinx ≥ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz trzeba odczytac z wykresu i obl wartosci sin dla tych liczb i odpowiednio zapisac
przedzialami
4 sty 15:51
Godzio:
b)
| | π | | π | |
2cos( |
| +x) > √3 v 2cos( |
| +x) < − √3
|
| | 6 | | 6 | |
| | π | | √3 | | π | | √3 | |
cos( |
| +x) > |
| v cos( |
| +x) < − |
|
|
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| π | | π | | π | | π | |
| + x = |
| + 2kπ v |
| + x = − |
| + 2kπ
|
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| π | | 5π | | π | | 5π | |
| + x = |
| + 2kπ v |
| + x = − |
| + 2kπ
|
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
poradzisz sobie z zapisaniem przedziałów ?
4 sty 15:59
Nataa: wynik z b) w książce jest :
( − π/3 + kπ, kπ) k e C ...
i wlasnie.. z tego jakbym chciala zapisac przedział..to mi tak nie wyjdzie... tak ?
mam z tym problem ..ze wynik mi taki nie chce wyjsc..i nie wiem juz jak to sie liczy gdy jest
watosc bezwzgledna
4 sty 16:42
Godzio: czekaj spróbuje o zilustrować moment mi to zajmie
4 sty 16:46
Nataa: ok, dziękuję
4 sty 16:53
Godzio:

czerwone : rozwiązanie pierwszego:
(−π/3 +2kπ , 2kπ)
zielone : rozwiązanie drugiego:
odegłość między początkami i końcami obu rozwiązań jest kπ
sory że tak długo ale myślałem jak to najprościej zapisać i 3 rysunki robiłem ale żaden zbytnio
nie tłumaczył i jakoś doszedłem do tego
4 sty 17:39
Godzio:
spróbuj to zrozumieć bo tego typu zadanie to raczej nie mam wprawy do tłumaczenia
4 sty 17:39
Nataa: nie do konca rozumiem.. ale hmm.. w sumie pomógłbyś mi bardzo jakbyś mi wytłumaczył jak
mogłabym obliczyć ile to jest − √3/2 .. w cos.. tylko jak to obliczyć przy nierówności jak
korzystać z tabeli mogę..ale tylko dla kontów 30stoptni, 45 stopni i 60 stopni...
bo na tej stronie jest to wytłumaczone..ale już się w tym gubie.. Ty normalnie przepisałeś
wartosc która jest podoba w tabeli..ale ja bede mogla używać tylko tych trzech..i tam bedzie
taka wartosc ale minusa.
4 sty 17:48
Godzio:
| | π | | π | |
x=π− |
| + 2kπ v x=−(π− |
| ) + 2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
| | √3 | |
widać to po wykresie jeśli na wykresie zaznaczysz − |
| okaże się że nie jest to jak w |
| | 2 | |
innych funkcjach że zmienia się tylko znak, tylko zostaje zmienione o 180
o
więc
| | 2π | | 2π | |
x= |
| + 2kπ v x=− |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
4 sty 17:55
Nataa: czyli jeszcze raz

gdzie się zmienia tylko znak.. a gdzie trzeba to rozpisywac.. bo chyba
znak się zmienia tylko w tg w równaniach.. a w nieórwnościach znak sie zmienia z cos... w
sumie to jest pogmatafane ; p i cały czas nie moge do tego dojsc o co w tym chodzi
4 sty 17:58
Godzio:
dla sinx
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ v x=π− |
| +2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x=− |
| +2kπ v x=π−(− |
| ) +2kπ ( π−(− |
| ) = π+ |
| )
|
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dla cosx
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ
|
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x=π− |
| +2kπ v x=−(π− |
| ) +2kπ
|
| | 3 | | 3 | |
dla tg i ctg praktycznie to samo więc zrobie tylko dla tg
tgx= 1
tgx=−1
4 sty 18:02
Nataa: a w ctg nie ma przypadkiem
ze np. ctg x= 1
czyli π/4
a ctg x = −1
π− π/4

a za tamto powyżej dziękuję

jesteś boski.
ale w nierównościach jest tak samo jak w równościach

jeśłi chodzi o te minusy etc
4 sty 18:30
Godzio: co do ctg jest tak samo jak z tg
a w nierównościach rozwiązuje się tak samo tylko żeby przedziały dobrze podać
4 sty 18:45
Nataa: mógłbyś mi jeszcze rozwiązać te dwa roznania :
th(2x− pi/8) = 1
|4sinx−2| = 2
i nierówność
ctg 3x >
√3
bo nie wiem czy dobrze to zrobilam..a do tego nie mam odpowiedzi

i musze miec koniecznie
tego dobry zapisac.. bo wlasnie te zadania moge miec na kartkowce
4 sty 18:52