matematykaszkolna.pl
nierówności trygonometryczne Nataa: Prosze o pomocemotka 2|sin x| ≤ 1 b) |2cos (pi/6 + x) | > 3
4 sty 14:20
Nataa: nikt nie wie jak to zrobic
4 sty 15:31
Lola: 2 |sinx| ≤ 1
 1 
|sinx| ≤

2 
 1 1 
sinx ≤

i sinx ≥ −

2 2 
teraz trzeba odczytac z wykresu i obl wartosci sin dla tych liczb i odpowiednio zapisac przedzialami emotka
4 sty 15:51
Godzio: b)
 π 
|2cos(

+x)| > 3
 6 
 π π 
2cos(

+x) > 3 v 2cos(

+x) < − 3
 6 6 
 π 3 π 3 
cos(

+x) >

v cos(

+x) < −

6 2 6 2 
 π 3 
cos(

+x) >

:
 6 2 
π π π π 

+ x =

+ 2kπ v

+ x = −

+ 2kπ
6 6 6 6 
 π 
x=2kπ v x= −

+ 2kπ
 3 
 π 3 
cos(

+x) < −

:
 6 2 
π  π  

+ x =

+ 2kπ v

+ x = −

+ 2kπ
6 6 6 6 

x=

+2kπ v x=−π+ 2kπ
 3 
poradzisz sobie z zapisaniem przedziałów ?
4 sty 15:59
Nataa: wynik z b) w książce jest : ( − π/3 + kπ, kπ) k e C ... i wlasnie.. z tego jakbym chciala zapisac przedział..to mi tak nie wyjdzie... tak ? mam z tym problem ..ze wynik mi taki nie chce wyjsc..i nie wiem juz jak to sie liczy gdy jest watosc bezwzgledna
4 sty 16:42
Godzio: czekaj spróbuje o zilustrować moment mi to zajmie
4 sty 16:46
Nataa: ok, dziękuję emotka
4 sty 16:53
Godzio: rysunekczerwone : rozwiązanie pierwszego: (−π/3 +2kπ , 2kπ) zielone : rozwiązanie drugiego:

(

+2kπ, π+2kπ)
 3 
odegłość między początkami i końcami obu rozwiązań jest kπ
 π 
czyli (−

+ kπ, kπ)
 3 
sory że tak długo ale myślałem jak to najprościej zapisać i 3 rysunki robiłem ale żaden zbytnio nie tłumaczył i jakoś doszedłem do tego emotka
4 sty 17:39
Godzio: spróbuj to zrozumieć bo tego typu zadanie to raczej nie mam wprawy do tłumaczenia
4 sty 17:39
Nataa: nie do konca rozumiem.. ale hmm.. w sumie pomógłbyś mi bardzo jakbyś mi wytłumaczył jak mogłabym obliczyć ile to jest − √3/2 .. w cos.. tylko jak to obliczyć przy nierówności jak korzystać z tabeli mogę..ale tylko dla kontów 30stoptni, 45 stopni i 60 stopni... bo na tej stronie jest to wytłumaczone..ale już się w tym gubie.. Ty normalnie przepisałeś wartosc która jest podoba w tabeli..ale ja bede mogla używać tylko tych trzech..i tam bedzie taka wartosc ale minusa.
4 sty 17:48
Godzio:
 3 
cosx =

2 
 π π 
x=π−

+ 2kπ v x=−(π−

) + 2kπ
 6 6 
 3 
widać to po wykresie jeśli na wykresie zaznaczysz −

okaże się że nie jest to jak w
 2 
innych funkcjach że zmienia się tylko znak, tylko zostaje zmienione o 180o więc
 1 
cosx=−

2 

x=

+ 2kπ v x=−

+ 2kπ
 3 3 
4 sty 17:55
Nataa: czyli jeszcze raz gdzie się zmienia tylko znak.. a gdzie trzeba to rozpisywac.. bo chyba znak się zmienia tylko w tg w równaniach.. a w nieórwnościach znak sie zmienia z cos... w sumie to jest pogmatafane ; p i cały czas nie moge do tego dojsc o co w tym chodzi
4 sty 17:58
Godzio: dla sinx
 1 
sinx=

2 
 π π 
x=

+2kπ v x=π−

+2kπ
 6 6 
 1 
sinx=−

2 
 π π π π 
x=−

+2kπ v x=π−(−

) +2kπ ( π−(−

) = π+

)
 6 6 6 6 
dla cosx
 1 
cosx=

2 
 π π 
x=

+2kπ v x=−

+2kπ
 3 3 
 1 
cosx = −

2 
 π π 
x=π−

+2kπ v x=−(π−

) +2kπ
 3 3 
dla tg i ctg praktycznie to samo więc zrobie tylko dla tg tgx= 1
 π 
x=

+kπ
 4 
tgx=−1
 π 
x=−

+kπ
 4 
4 sty 18:02
Nataa: a w ctg nie ma przypadkiem ze np. ctg x= 1 czyli π/4 a ctg x = −1 π− π/4 a za tamto powyżej dziękuję jesteś boski. ale w nierównościach jest tak samo jak w równościach jeśłi chodzi o te minusy etc
4 sty 18:30
Godzio: co do ctg jest tak samo jak z tg a w nierównościach rozwiązuje się tak samo tylko żeby przedziały dobrze podać emotka
4 sty 18:45
Nataa: mógłbyś mi jeszcze rozwiązać te dwa roznania : th(2x− pi/8) = 1 |4sinx−2| = 2 i nierówność ctg 3x > 3 bo nie wiem czy dobrze to zrobilam..a do tego nie mam odpowiedzi i musze miec koniecznie tego dobry zapisac.. bo wlasnie te zadania moge miec na kartkowce emotka
4 sty 18:52