Proszę o rozwiązanie
Kinga: Basen napełniany jest pierwszą rurą w ciągu 6 godzin, a opróżniany drugą w ciągu 4 godzin.
Po jakim czasie pełny basen zostanie opróżniony przy obu przepływach otwartych?
2 maj 12:38
Metis: Kinga masz odpowiedź?
2 maj 12:41
olekturbo: | 1 | | 1 | | 6 | | 4 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ x = 12 |
| 4 | | 6 | | 24 | | 24 | | 24 | | 12 | | x | |
2 maj 12:42
olekturbo: Metis, dla Ciebie:
Tomek i Kamil zbierali truskawki. Tomek pracując sam, zbiera 1 skrzynkę truskawek w 3 godziny.
Gdyby chłopcy zbierali razem truskawki, to zajęłoby im to 2 godziny. Oblicz, w jakim czasie
nazbierałby tę samą skrzynkę truskawek Kamil, gdyby pracował sam.
2 maj 12:59
Metis: Zadanie niesprecyzowane.
Oni razem zbierają w 2h jedną skrzynkę,czy jakieś pole truskawek.
2 maj 13:05
olekturbo: jedną skrzynkę
2 maj 13:06
Kinga: Tak, odpowiedzi : 4, 10, 12, 24 , bardzo dziękuję
2 maj 13:19
jc: Dorzucę takie starę zadanie.
Zadanie Newtona: Wiadomo, że trawa na całym polu rośnie jednakowo gęsto i szybko. Sześćdziesiąt
krów zjada trawę w ciągu 24 dni, a trzydzieści krów w ciągu 60 dni. Ile krów będzie zjadało
trawę w ciągu 100 dni?
2 maj 13:19
Metis: x=6
2 maj 13:22
olekturbo: nie mam pomysłu
2 maj 13:24
olekturbo: dobrze MEtis
2 maj 13:24
Metis: Zadanie Olka:
Tomek: 1 skrzynka w ciągu 3h
Wydajność Tomka : 1/3 skrzynki w ciągu 1h
Kamil:
1 skrzynka w ciągu xh
Wydajność Kamila : 1/x skrzynki w ciągu 1h
Kamil + Tomek
1 skrzynka w ciągu 2h
Wydajność Kamila i Tomka: 1/2 skrzynki w ciągu 1h
Zatem:
1/x+1/3 = 1/2 , stąd
x=6
Wydajność Kamila:
1/6 skrzynki w ciągu 1h
stąd cała skrzynka w ciągu 6h.
2 maj 13:26
Metis: jc − 90 krów?
2 maj 14:31
Metis: Nie no nie może być więcej niż 30
2 maj 14:32
jc: Nie znam wyniku

Zadanie ściągnąłem z sieci

Kiedyś rozwiązałem, ale bardzo nie lubię drugi raz brać się za to samo zadanie.
Jednak tym razem spróbuję jeszcze raz rozwiązać.
2 maj 14:49
takamyśl: "Przeprowadźmy następujące rozumowanie. Nazwijmy porcją ilość trawy zjedzoną przez jedną krowę
w ciągu jednego dnia. Pod koniec 24 dnia zjedzone zostało 60*24=1440 porcji trawy, a w końcu
60 dnia 60*30=1800 porcji trawy. Stąd w ciągu 36 dni wyrosło 1800−1440=360 porcji trawy (10
porcji na jeden dzień). Na początku musiało być na polu 1440−24*10=1200 porcji trawy. Stąd pod
koniec 100 dnia powinno być zjedzonych 1200+100*10=2200 porcji. Oczywiście ilość krów to
2200:100=22 krowy."
2 maj 14:52