ciąg
fiz666: | | 1−qn | |
wzór na sumę ciągu geometrycznego: a1 |
| |
| | 1−qn | |
| | a1*(1−qn) | |
To znaczy, że mogę go zapisać też jako |
| |
| | 1−qn | |
Bo jeśli tak, to czemu ten wzór tak nie wygląda w tablicach tylko zapisany jest w taki sposób,
jakbyśmy mnożyli tylko 1 element licznika przez a
1
2 maj 12:11
ICSP: To nie jest wzór na sumę ciągu geometrycznego.
2 maj 12:14
fiz666: Ech, uciekło mi w liczniku n−1
Ale ogólnie to mam racje czy źle myślę?
2 maj 12:16
ICSP: | | 1 − qn | |
Sn = a1 * |
| − to jest wzór na sumę niestałego ciągu geometrycznego. |
| | 1 − q | |
Druga wersja :
Cały licznik jest mnożony przez a
1.
2 maj 12:19
jc: Zapamiętaj:
| | 1−qn+1 | |
Jeśli q ≠ 1, to 1 + q + q2 + ...+qn = |
| . |
| | 1−q | |
Jeden z kilku najważniejszych wzorów.
2 maj 12:20
Oliwia: Ja mysle ze mozesz go zapisac tak jak zapisales
Bo to bedzie tak
| | b | | a*b | |
a* |
| = |
| Przyuwaz ze nasze b= (1−qn−1 ) i dlatego taki zapis w liczniku |
| | c | | c | |
ja jeszce takich rzeczy nie liczylam ale wydaje mi sie ze to wszystko jedno jaki bedzie zapis
2 maj 12:25