Przedziały monotoniczności funkcji
Hohlik: Nie wiem do końca jak to zrobić i czy dobrze myślę..
| | 8x | |
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)= |
| . Ma maleć w (−∞;−2>,<2;∞), a |
| | x2+4 | |
rosnąć w <−2;2>.
x
2≠−4 ⇒to zawsze prawdziwe, więc dziedzina należy do rzeczywistych.
Przecięcia się z osiami: (0,0)
| | 8(x2+4)−8x*2x | | 8x2+32−16x | |
Tworzę pochodną: f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
przyrównuję do zera, aby zbadać jak się zachowuje: 8x
2−16x+32=0/:8 ⇒ x
2−2x+4=0
Δ=4−16=−12 i tutaj problem, bo nie wiem co dalej robić i czy wgl dobrze to rozumiem.
2 maj 10:47
Jack: nie wiem czy sformulowanie dziedzina nalezy do rzeczywistych jest poprawne...poniewaz dziedzina
zawsze nalezy do rzeczywistych...
raczej powinno byc
D = ℛ
lub
D : x ∊ R
a poza tym, popraw pochodna
2 maj 10:50
Jack: 8x * 2x ≠ 16x
2 maj 10:51
Jack: a poza tym, przedzialy monotonicznosci... widze tutaj chodzi o maxymalne...
to nie musisz zadnych miejsc przeciec z osiami ani nic
wystarczy
f ' (x) ≥ 0 (funkcja rosnie)
f ' (x) ≤ 0 (funkcja maleje)
a przyrownujesz do zera zeby uzyskac ekstremum lokalne (min/max)
2 maj 10:58
Hohlik:

No rzeczywiście trochę dziwnie to napisałem..ale zrobiłem gafę z tym mnożeniem. Już poprawiam:
| | 8x2+32−16x2 | | −8x2+32 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
−8x
2+32=0/:(−8)
x
2=4
x=2 ∨ x=−2
Parabola skierowana w dół, bo na początku współczynnik przy najwyższej potędze był ujemny.
f↘(−
∞,−2>,<2,+
∞)
f↗<−2,2>
Dzięki Jack
2 maj 11:08