prawdopodobienstwo -matura
maturalna: Niech n oznacza losowo wylosowaną liczbę naturalną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
ostatnią cyfra liczby n*k, gdzie k należy do liczb naturalnych, jest 1.
2 maj 10:28
g: O ostatniej cyfrze liczby n*k decydują tylko ostatnie cyfry n i k. Z treści nie wynika to
jasno, ale zakładam, że liczba k, podobnie jak n jest wybrana losowo.
|Ω| = 100
|A| = 4 (1*1, 3*7, 7*3, 9*9)
P = 0,04
2 maj 11:33
maturalna: Czemu omega wynosi 100

?
2 maj 11:50
g: |Ω| = 100 bo interesujemy się tylko ostatnimi cyframi liczb n i k. Jest 100 takich
zestawów, każdy z jednakowym prawdopodobieństwem: (0,0) (0,1) ... (9,8) (9,9).
2 maj 18:28
maturalna: w zbiorze podaja inne odpowiedzi
2 maj 18:47
Mila:
Jakie?
2 maj 19:36
maturalna: 0 lub 0,1
Ale moze jest bład w odpowiedzi
2 maj 19:47
maturalna: odświeżam
6 maj 22:43
maturalna: ref
8 maj 13:50