Tabelki funkcji
6latek : Zadanie zaliczone do trudnych
Tresc :
Uloz częściowe tabelki funkcji określonych dla (n,p) ∊NXN
a) (n,p)→NWD(n,p)
b) (n,p)→NWW(n,p)
c) (n,p) →δ(n,p)= liczba naturalnych wspólnych dzielników n i p
Co powiesz o n i p gdy δ(n,p)=1?
Co powiesz o liczbie n gdy
Dla każdego p (p∊N i p<n)⇒(δ(n,p)=1)?
2 maj 09:22
6latek :

Jeśli chodzi o c) i te 2 pytania to doszedłem do wniosku ze
nr1 n i p sa względnie pierwsze
nr 2 n musi być liczba pierwsza
Jeśli natomiast chodzi o tabelke
2 maj 09:58
6latek :

(n,p)→NWD(n,p)
Tak powinno być dobrze
Jeszcze została NWW ale to zrobie na następnym rysunku
2 maj 10:35
6latek :

(n,p) →NWW(n,p)
TRoche sie napracowałem wiec proszę żeby ktoś to sprawdzil
2 maj 10:51
6latek :
2 maj 18:23
qulka: pierwsza tabelka..wszystkie dzielniki 6 są dzielnikami 12 więc jest ich 4
2 maj 18:33
6latek : Racja bo ja policzyłem tylko 1,2 3 a zapomniałem o 6
dzięki
2 maj 18:40
qulka: NWW (12,6)=12 NWW (12,8)=24 NWW (14,7)=14
2 maj 18:43
6latek : No przecież ze tak

12 dzieli 12 i dzieli 6 (nie wiem o czym jak myslalem
Chyba o tym z eto zadanie było zaliczone do trudniejszych
2 maj 18:48
qulka: wystarczyło popatrzeć na tę tabelkę wyżej i podzielić n*p/NWD
2 maj 18:55
6latek : Tak jak piszsesz wystarczylo

Dzieki za pomoc
2 maj 19:01