kombinatoryka
Semi : Witam. To zadanie już pojawiło się na forum ale dalej nie zostało do końca wyjaśnione:
Przy okrągłym stole usiadło 10 dziewcząt i 10 chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo ze osoby tej
samej płci nie siądą obok siebie.
Noi |Ω|=20!
i zdarzenie A wg odpowiedzi to. : |A|=2*10!*10!
i zastanawia mnie czemu mnożymy to przez dwa skoro miejsca przy stole nie mają znaczenia tylko
osoby siedzące obok
więc moim zdaniem: |A|= 10!*10!
Pomoże ktoś z prawidłowym rozumowaniem ?
2 maj 08:33
Janek191:

I Ω I = 20 !
I A I = 2 * 10 ! * 10 ! bo można zamienić chłopców z dziewczętami.
Wszędzie zamiast c można zapisać d i odwrotnie.
2 maj 08:44
Semi :

czyli jakby takie dwa przypadki gdzie a i b dziewczynki i chłopcy. Ale moim zdaniem te
przypadki sie pokrywają ...bo z samych permutacji 10!*10! każdy bedzie siedział obok siebie
2 maj 08:49
Janek191:
Nie , bo będą siedzieć na innych dziesięciu krzesłach.
2 maj 08:51
Semi : okej skoro tak ma być, jednak jestem pewnien ze rozwiązywałem zadania z "stołami" i miejsca
krzeseł sie nie liczyły a tylko osoby obok jakich sie siedziało ...
2 maj 15:17
Mila:
W zależności od przyjętego modelu;
a) Możemy uwzględniać tylko rozmieszczenie osób względem siebie
lub
b) uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole.
2 maj 16:52
Piko: czyli z tego co wiem moc omeg musi być współzależna od w tym wypadku mocy
czyli jeśli |Ω|=20!
to mogę przyjąć ze |A|= 10!*10! , już bez tego mnożenia przez '2' bo wydaje mi sie ze tak
powinno być ale w odpowiedziach jest jeszcze ponnożone przez '2'
2 maj 17:13