Janek191:

x
2 − 4 = − 2 x − 1
x
2 + 2 x − 3 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−3) = 16
√Δ = 4
| | − 2 − 4 | | − 2 + 4 | |
x = |
| = − 3 lub x = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = −2*(−3) − 1 = 5 lub y = −2*1 − 1 = − 3
A =( −3, 5) B = ( 1, − 3)
C = ( x, y) = ( x, x
2 − 4)
Prosta AB 2 x + y + 1 = 0
Odległość C od tej prostej :
| | I 2*x + 1*(x2 −4) + 1 I | | I x2 + 2 x − 3 I | |
h = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | |
I AB I =
√( 1 + 3)2 + ( − 3 −5)2} =
√16 + 64 =
√80 =
√16*5 = 4
√5
Pole Δ
ABC
| | I x2 + 2 x − 3 I | |
P = 0,5 *I AB I *h = 2√5* |
| = I 2 x2 + 4 x − 6 I |
| | √5 | |
x ∊ ( − 3, 1)
Niech x ∊ ( − 3, 1), wtedy P(x) = − 2 x
2 − 4 x + 6
| | 4 | |
p = |
| = − 1 więc q = Pmax = P(−1) = − 2 + 4 + 6 = 8 |
| | −4 | |
x = − 1 więc y = (−1)
2 − 4 = − 3
C = ( − 1, − 3)
==========