matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Z góry dziękuje:))))))))
janusz:
2x
2
−1
Funkcja f jest opisana wzorem f(x)=
:
ax+3
a)Wyznacz a , dla którego do wykresu funkcji f należy punkt A(−4,1). b)Wyznacz a, dla którego dziedziną funkcji f jest zbiór D=(−nieskończoności,6)u(6,+nieskończoności).
4 sty 13:55
Eta:
a) A( −4,1)
2*(−4)
2
−1
to: 1=
a*(−4) +3
31
=1
−4a+3
−4a+3= 31 => −4a=28 =>
a= −7
b) d
f
= R\{6}
1
dla x = 6 to: a* 6+3=0 => a= −
2
otrzymamy:
2x
2
−1
f(x) =
−
1
2
x +3
to D
f
= R\{6} , bo −
1
2
x +3 ≠0 => x −6 ≠0 => x≠ 6
4 sty 14:36