Na boku BC trójkata ABC wybrano taki punkt D
Hohlik: Nie umiałem tam się dalej odwołać, więc zakładam nowy wątek.
W tym zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/269297.html
Wklejam treść: Na boku BC trójkata ABC wybrano taki punkt D, że pole
trójkąta ADC jest równe trzeciej części pola trójkata ABC.
a)Wyznacz stosunek długości odcinków BD i DC.
b)Oblicz tanges kąta CAD, jęsli trójkąt ABC jest równoboczny.
potrafię podpunkt a) bez problemu, lecz nie mam pojęcia jak zrobić b)...
Przeszukałem już chyba wszędzie i nigdzie nie potrafię tego znaleźć. Proszę o pomoc :C
1 maj 21:11
Mila:

P
ΔABC=3P
a)
Z tw. cosinusów w ΔADC
| | 1 | | 1 | |
d2=a2+( |
| a)2−2*a* |
| a*cos60o |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
| a2√3 | | 1 | | √7 | |
| = |
| *a* |
| a*sinδ |
| 12 | | 2 | | 3 | |
Posprawdzaj rachunki
1 maj 21:50
Hohlik: Ojej...że na to nie wpadłem. Wszystko pasuje, dzięki wielkie Mila!
1 maj 22:12
Mila:

Zgadza się odpowiedź?
1 maj 22:13
Hohlik: Tak jest

! Masz może jeszcze zadania podobnego pokroju, bo mam z nimi często problemy, a
chciałbym poćwiczyć przed maturką

?
1 maj 22:23
Eta:
2 sposób
Z treści zadania uwzględniając pola (jak podała
Mila
| |BD| | | 4x | |
| = |
| =2 to |AC|=6x , x>0 |
| |CD| | | 2x | |
w trójkącie DEC "ekierka" o kątach 30
o,60
o,90
o
|CD|=2x, |CE|=x, |DE|=x
√3 to |AE|= 6x−x=5x
1 maj 23:11
Hohlik: Sprytnie Eta, dzięki wielkie
2 maj 09:26
Eta:
2 maj 16:34
Jack: pytalem oto samo jakis czas temu...2 razy pitagoras i po sprawie ;x
2 maj 16:43