Oblicz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa.
kama0966: Krawędź podstawy ABCD graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDA'B'C'D'
jest równa 12
Na krawędzi bocznej DD' obrano punkt P taki ,że |PD'|=13.Graniastosłup ten przecięto
płaszczyzną
zawierającą przekątną AC podstawy i przechodzącą przez punkt P. Pole tego przekroju jest równe
54 √2.Oblicz kąt nachylenia przekątnej tego graniastosłupa do podstawy ABCD. Wynik podaj w
stopniach z dokładnością do 1 stopnia.
Rozwiąże ktoś , wytłumaczy co robi , krok po kroku ?
1 maj 17:02
Jack:

podstawa przekroju jest przekatna kwadratu czyli tutaj 12
√2
| | 1 | |
Pole przekroju = |
| * 12√2 * h = 6√2 * h |
| | 2 | |
z polecenia P = 54
√2
| | 54 | |
6√2 * h =54√2 −>>>h = |
| = 9 |
| | 6 | |
| | 12√2 | |
d to polowa przekatnej kwadratu czyli |
| = 6√2 |
| | 2 | |
z pitagorasa
x
2 = h
2 − d
2 = 9
2 − (6
√2)
2 = 81 − 72 = 9
x = 3
zatem wysokosc graniastoslupa = 13 + 3 = 16
graniastoslup ma wymiary 12 X 12 X 16
1 maj 17:14
kama0966: DZIĘKUJĘ BARDZO
1 maj 17:20
Jack:

kat mozna wyznaczyc np. z tangensa
| | 16 | | 16√2 | | 8√2 | | 2√3 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 12√2 | | 12*2 | | 12 | | 3 | |
albo z pitagorasa obliczamy dlugosc przekatnej
y
2 = 16
2 + (12
√2)
2 = 256 + 288 = 576
y = 24
| | 16 | | 4 | | 2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | 24 | | 6 | | 3 | |
odczytaj z tablic...
1 maj 17:23
prosta:

1. Pole przekroju −−−> 12
√2h=2*54
√2
h=9
2. x
2=h
2−(6
√2)
2
x
2=81−72
x=3
3. H=16
1 maj 17:26