szeregi
Blue: Dla jakiej wartości x podany szereg jest zbieżny

∑(x
2−3x+1)
2 ?
1 maj 16:32
Blue: jeszcze jedna prośba − mógłby mi ktoś podesłać linka z jakimiś zadankami z szeregów ?(chodzi mi
o te wszystkie kryteria), bo w zbiorze mam ich mało
1 maj 17:11
bezendu:
A google gryzie ?
1 maj 17:29
Blue:
1 maj 21:48
Blue: nikt nie pomoże z tym zadankiem?
1 maj 22:26
Saizou :
po czym sumujesz ten szereg ?
1 maj 22:27
Blue: n=1 do ∞
1 maj 22:29
Saizou :
na pewno musi zajść warunek konieczny zbieżności szeregu liczbowego, tzn
lim
n→+∞(x
2−3x+1)
2=0 , tzn
(x
2−3x+1)
2=0
x
2−3x+1=0
Δ=9−4=5
i dla tych wartości szereg się zeruje
teraz załóżmy że x jest różny od x
1 lub x
2, i mamy zatem
∑(x
2−3x+1)
2= (x nie zależy od n)=(x
2−3x+1)
2∑
n=1
∞1=
∞ (bo nie zachodzi warunek konieczny
zbieżności szeregu).
Ja bym tak to zrobił.
1 maj 22:35
Blue: w książce jest odpowiedź (0,1)U(2,3)
1 maj 22:48
kyrtap: książka kłamie
1 maj 22:54
Saizou :
| | 1 | |
ciekawe... dla x= |
| mamy |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑( |
| − |
| +1)2=∑(− |
| )2=∑ |
| = |
| + |
| +...=∞ |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
1 maj 22:56
b.: pewnie zapomniałaś o potędze n (lub zapomniał o niej autor zadania)
1 maj 22:59
Blue: ja o niczym nie zapomniałam.... tak jest napisane
1 maj 23:00
Saizou :
to jest błąd w książce xd
1 maj 23:04
Blue: hmm najwyraźniej ^^ dzięki za odpowiedź
1 maj 23:06