logarytmy
Mateusz: Mam pytanie czy dobrze policzyłem t logarytm log5 7 * log7 25 = log7 25log5 7 = log7 7
= 1
a w takim przykładzie log7 8 : log7 2 cz tu trzeba zastosowac wzór na logarytm ilorazu
4 sty 13:06
Mateusz:
4 sty 14:28
Eta:
niestety , ale źle
stosujemy wzór na zamianę podstaw logarytmu
1
logab=
logba
1
to: log57=
log75
i log725= log752= 2log75
teraz mamy:
1
*2log75= 2
log75
po skróceniu log75
b) log78= log723 = 3log72
otrzymasz:
3log72 :log72 = 3
4 sty 14:43
Mateusz: No fakt jak mogłem na to nie wpasc dzięki wielkie