roanie prostekj
zad: α=2/3π A(1.1)
znajdz rownanie prostej
4 sty 13:05
zad: α=60 A(2.−3)
nachylonej do osix pod katemα przechodzacej przez punkt A
4 sty 13:05
Mateusz: równanie kierunkowe prostej y = ax+b gdzie a to współczynnik kierunkowy gdzie a = tgα gdy
prosta przechodzi przez dany punkt tzn ze współrzędne tego punktu spełniają równanie prostej a
wiemy ze współrzędne punktu to A(x,y) więc podstaw te współrzędne za x i za y odpowiednio do
równania prostej które podałem wyzej i oblicz b wczesniej odczytaj wartosc tg 60o z tablic i
podstaw za a
4 sty 13:16