Dzwine zadanie :(
Młoda: Janek składa na pół prostokątną kartkę papieru o grubości
0,1
mm. Po pierwszym złożeniu czynność powtarza, składając kartkę w ten sam sposób, i otrzymuje
coraz mniejsze, ale zarazem coraz grubsze prostokąty. Po siedmiu złożeniach kartki Janka
grubość papieru będzie wynosiła:
30 kwi 22:29
Jack: Po pierwszym zlozeniu grubosc kartki
0,2
Po drugim
0,2 *2
Po trzecim 2 * 0,2*2 = 0,8
Po czwartym 2* 0,8
5 : 2 * 1,6
6: 2*3,2
7: 2*6,4 = 12,8
30 kwi 22:40
Młoda: a to nie jest c. geometryczny z q=0,5 ?
30 kwi 22:43
Jack: q = 2
30 kwi 22:44
Młoda: dlaczego 2 a nie 0,5 ? Przecież na pół składa:c
30 kwi 22:48
Jack: No sklada na pol czyli grubosc 2 razy wieksza...
Na poczatku masz kartke i ja zginasz czyli wychodzi po pierwszym zgieciu dwa razy wieksza
grubosc niz na samym poczatku i teraz zginajac kolejny raz to nam 2 razy grubosc wzrasta
30 kwi 22:50
Młoda: ok

dziękuję Ci
30 kwi 22:55