Wytłumaczy mi ktoś ?
MłodyWilk: Funkcja
f
, określona dla wszystkich liczb naturalnych, przyporządkowuje każdej liczbie ostatnią cyfrę
jej dwukrotności. Zbiór wartości funkcji zawiera dokładnie:
30 kwi 22:00
Jack: {0,2,4,6,8}
30 kwi 22:02
Qulka: 5 liczb
30 kwi 22:03
MłodyWilk: i co dalej bo niezbyt rozumiem treść

?
30 kwi 22:03
6latek :

Naturalne czyli 0 tez
n=0 to 0*2=0 (czyli ostania cyfra jej dwukrotności jest 0
n=1 to 1*2=2 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−2
n=2 to 2*2=4 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−4
n=3 3*2=6 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−6
n=4 4*2=8 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−8
n=5 5*2=10 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−0
n=6 6*2=12 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−2
n=7 7*2= 14 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−4
n=8 8*2=16 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−6
n=9 9*2=18 (−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−8
Mamy wszystkie koncowki licz natoralnych
no bo np. 102 *2=104
Widzisz ze powtarzaje się {0,2,4,6 8}
A wykres tej funkcji jest taki
30 kwi 22:20