Równanie z niewiadomą pod pierwiastkiem
Natquuu: Rozwiąż równanie :
2x2+√x2+6x+5=−12x
30 kwi 21:04
Evelek: √x2+6x+5 = −2x2 − 12x //2
|x2+6x+5| = 4x4 + 48x3 + 24x2
x2+6x+5 = 4x4+48x3 + 24x2 LUB x2+6x+5 = −4x4 − 48x3 − 24x2
30 kwi 21:28
Qulka:
2x2+12x+10 + √x2+6x+5 −10 =0
2 (x2+6x+5)+ √x2+6x+5 −10 =0
t= √x2+6x+5
2t2+t−10 =0 delta ....
30 kwi 21:29
Jack: Evelek
√x2 ≠ (√x)2
30 kwi 21:50
Natquuu: Qulka dziękuję bardzo 😄
30 kwi 22:59
Evelek: Jack, dopiero co sie na matmie pytałem i wyraźnie mi nauczycielka powiedziała, jak podnosisz
pierwiastek do kwadratu to jesli nie chcesz pisac dodatkowych założeń to napisz go w wartości
bezwzględnej. Wiec napisałem poprawnie.
1 maj 00:16
Metis: Napisałeś niepoprawnie.
1 maj 00:20
Metis: √x2 = |x|
(√x)2= x
1 maj 00:21
Evelek: Lol dopiero co mi tłumaczyła na przykładzie tego √x−1 do kwadratu że można zapisać to jako
|x−1| i nie stosować założeń albo zapisać jako x−1 z założeniem że x≥1.
1 maj 00:27
Evelek: I dobrze mi tlumaczyla, nie wiem co wy wymyślacie wgl...jesli podnosimy stronami do kwadratu i
np. √x do kwadratu to otrzymujemy √x * √x = √x*x = |x| lub sam x ale z założeniem x≥0.
1 maj 00:31
ZKS:
Co Ty za brednie piszesz? Uważasz, że zapis (√x − 1)2 jest równoważny |x − 1|?
1 maj 00:39
ZKS:
Jedynie po zapisaniu dziedziny możesz sobie tak zapisać, ale ten zapis jest bezsensu, ponieważ
dla x ≥ 1
|x − 1| = x − 1.
1 maj 00:45
Metis: Siemka
ZKS 
Coś pokręcił. Może ma na myśli x
2=|x|
2
1 maj 00:46
Evelek: Jak mamy √x−1 = 10 i podniesiemy stronami do kwadratu to otrzymamy |x−1| = 100
1 maj 00:47
Metis: No to teraz patrz:
|x−1|=100 ⇔ x−1=100 v x−1=−100
x=101 v x=−99
Podstaw sobie twoje x=−99 do pierwszego równania, które zapisałeś.
1 maj 00:53
Evelek: Dobra czyli założenie do pierwiastka potrzebne i tak i tak na to wychodzi. To słabo mi coś to
wytłumaczyła.
1 maj 00:56
ZKS:
Hej
Metis.
1 maj 00:57
Metis: Pracujesz nad pracą?
1 maj 00:58
ZKS:
Evelek ile Ci można czasu tłumaczyć, że bez ustalenia dziedziny nic nie możesz
przekształcać, ponieważ możesz zrobić nierównoważne przekształcenie.
1 maj 00:59
Evelek: Ale te założenia do pierwiastków się zawsze wypisuje na poczatku rozwiązywania zadania, więc
jak się na poczatku określi dziedzinę to potem już nie trzeba pisać jej po raz kolejny przy
podnoszeniu do kwadratu stronami.
1 maj 00:59
ZKS:
Teraz nie, 2 maja zamierzam coś porobić i się pouczyć, bo został mi tylko ostatni egzamin.

Trochę grałem i dlatego wszedłem tutaj na forum.
1 maj 01:02
Metis: W co pocinasz?
1 maj 01:02
ZKS:
Nie trzeba za każdym razem pisać, ale Ty nigdzie tego nie zapisałeś przecież.
1 maj 01:02
ZKS:
GTA 5 i Wiedźmina 3 tylko coś mi GTA 5 crashuje i za każdym razem w innym czasie, już robiłem
różne cudawianki i nic nie pomogło jak na razie.
1 maj 01:05
1 maj 01:07
ZKS:
Dużo ciekawiej.

Trzymaj zadanie.
Rozłóż na czynniki wyrażenie x
4 + x
3 + x
2 + x + 1.
1 maj 01:10
Metis: Ta jedynka komplikuje
1 maj 01:12
ZKS:
Taka mała wskazówka, zauważ, że to wyrażenie jest symetryczne.
1 maj 01:14
Metis: x
4+x
3+x
2+x+1=
=(x
4+1)+(x
3+x)+x
2 = /:x
2
t
2−2+t+1= I teraz już prosto
1 maj 01:25
ZKS:
Pamiętaj o założeniu.

Dokładnie o to chodzi. Podaj już sam koniec rozłożenia na czynniki.

Gratulacje za wpadnięcie na pomysł.
1 maj 01:27
Metis: Po wskazówce już wszystko jasne
ZKS 
Pamiętam, już kiedyś ktoś pokazywał ten rodzaj równań na forum
1 maj 01:29
Metis: Dzięki
1 maj 01:29
ZKS:
Kolejne zadanie jak tak dobrze Ci idzie.

Rozwiąż równanie sin(x) + cos(x) + 2sin(x)cos(x) = 1.
1 maj 01:29
ZKS:
Chyba, że takie już rozwiązywałeś to poszukam czegoś innego.
1 maj 01:30
ZKS:
Rozwiąż nierówność (
√x)
log8x ≥
3√16x.
1 maj 01:33
Metis: sinx+cosx+2sinxcosx=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin
2x+cos
2=1
sinx+cosx+2sinxcosx=1⇔ sinx+cosx+2sinxcosx=sin
2x+cos
2
sinx+cosx=sin
2x−2sinxcosx+cos
2
sinx+cosx=(sinx+cosx)
2
sinx+cosx−(sinx+cosx)
2 =0
(sinx+cosx)(1−sinx+cosx)=0
sinx+cosx=0 v 1−sinx+cosx=0
1 maj 01:36
ZKS:
Super.
1 maj 01:39
ZKS:
Oprócz małego błędu.
1 maj 01:39
ZKS:
sin
2(x) − 2sin(x)cos(x) + cos
2(x) ≠ [sin(x) + cos(x)]
2
1 maj 01:40
Metis: sin
2x+cos
2x ?
1 maj 01:41
Metis: A dobra

Minusik tam
1 maj 01:42
ZKS:
Dokładnie.
1 maj 01:42
Metis: Nierówność:
Dziedzina:
x>0 i x≠1
Lewa:
(
√x)
log8x=(x)
12log8x=(x)
16log2x
I trochę zabawy, ale to już jutro może dokończę bo nie mam kartki a tutaj cięzko operować
1 maj 01:49
ZKS:
Nie wiem czemu, ale ja w taki przykładach lubię podstawienie
x = log2(x) ⇒ 2y = x
1 maj 01:52
ZKS:
Poprzednie tylko dokończ.
1 maj 01:53
Metis: sinx+cosx+2sinxcosx=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin2x+cos2x=1
sinx+cosx+2sinxcosx=1⇔ sinx+cosx+2sinxcosx=sin2x+cos2x
sinx+cosx=sin2x−2sinxcosx+cos2x
sinx+cosx=(sinx−cosx)2
sinx+cosx−(sinx−cosx)2 =0
sinx+cosx−(sinx−cosx)(sinx−cosx)=0
HMMM
1 maj 01:59
Metis: sinx+cosx−(sinx−cosx)(sinx−cosx)=0
sin
2x+cos
2x=1
I rozwiązać taki układ równań
1 maj 01:59
ZKS:
Nie lepiej dodać obustronnie 1 i otrzymasz to co chciałeś wcześniej?
1 maj 02:01
Metis: Racja

Dzięki
ZKS 
Fajne zadanka.
1 maj 02:06
ZKS:
Nie ma sprawy i dobrej nocy życzę.
1 maj 02:10
Metis: Wzajemnie

Narka
1 maj 02:10
Damian: sinx+cosx+2sinxcosx=1 mozecie rozwiazac?
1 maj 17:35
ICSP: sinx + cosx + (1 + 2sinxcosx) −2 = 0
(sinx + cosx) + (sinx + cosx)
2 − 2 = 0
t = sinx + cosx , |t| ≤
√2
t
2 + t − 2 = 0
t = 1 v t = −2 − nie spełnia warunku.\
sinx + cosx = 1
1 maj 18:07
ICSP: k ∊ Z
1 maj 18:07
Damian: okeeej, teraz jasne

dzieki
1 maj 18:08