statystyka
kiki: Okres montowania pewnego typu konstrukcji [....] jest zmienną losową o rozkładzie
normalnym.Wiemy że 70% przypadku montażu trwa krócej niż 14 tyg a 35% przypadków mniej niż 12
tygodni.Oblicz prawdopodobieństwo ze potrwa krócej niż 10 tyg
30 kwi 20:41
Qulka:
| | 14−m | | 14−m | |
P( |
| )=70% więc |
| =0,5244 |
| | δ | | δ | |
| | 12−m | | 12−m | |
P( |
| )=35% więc |
| =−0,3853 |
| | δ | | δ | |
zatem δ=2,198476287 m=12,84711791
| | 10−m | |
P( |
| )=0,097652966 = 9,8% |
| | δ | |
30 kwi 21:45
Janusz:
Pr(X <14)=0,70
Pr(X<12)=0,35.
Tablica dystrybuanty rozkładu N(0,1)
m =12, 8; σ = 2,2.
| | 10−12,8 | |
Pr(X < 10) = Pr( Z < |
| ) = φ(−1,27)= tablica = 0.1020423 ≈ 0,10. |
| | 2,2 | |
30 kwi 21:47
kiki: Dziękuje za odpowiedzi.
Mam problem jak uzyskać bez użycia tablicy dla liczb ujemnych wartość φ{−0,38).
1 maj 14:52