suma dwoch funkcji
6latek :

mamy równanie okręgu w postaci
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Jeśli srodkiem okręgu jest punkt (0,0) to równanie ma postac
x
2+y
2=r
2
Wtedy ten okrag jest suma dwóch funkcji określonej na przedziale <−r,r>
1. y=
√r2−x
2. y= −
√r2−x
Teraz mam polecenie
Okrag (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 jest suma wykresowq dwóch funkcji
Napisz ich równania
według mnie będzie tak (y−b)
2= r
2−(x−a)
2
Chcialem napisac tak
y
2−2yb+b
2= r
2−(x−a)
2
y
2= r
2−(x−a)
2+2yb+b
2
y=
√r2−(x−a)2+2yb+b2 to jedna funkcja ale tak być nie może bo mam y pod pierwiastkiem