Funkcja wykładnicza
ppp: Naukowcy zauważyli,że z powodu zmian środowiska naturalnego pewien gatunek zwierząt liczący
obecnie 1000 sztuk może wyginąć.Oszacowali,że po t latach gatunek ten będzie liczył (w
przybliżeniu) N(t)=1000*(0,9)t sztuk. Oblicz,ile osobników tego gatunku będzie po 5 latach.
30 kwi 19:24
Janek191:
Wstaw do wzoru 5 za t i oblicz
30 kwi 19:25
ppp: Czyli N(5)=1000*(0,9)5=1000*0,59049=590,49
Czyli−po 5 latach będzie 590 osobników tego gatunku?
7 maj 15:14
Krzysiek: 590 i pół osobników
7 maj 15:14
ppp: Mam tak napisać? 590 i pół?
7 maj 15:23