Matura 2016 matematyka
CutieLana: Panie i Panowie, znacie może jakieś fajne, przydatne wzory, przekształcenia, lub inne np.
sposoby rozwiązywania jakichś zadań, których warto by było się nauczyć na pamięć przed maturą,
i których nie ma podanych na karcie wzorów?
Prze okazji jak tam przygotowania do niej i jak nastawienia

P.S.
oczywiście chodzi mi o rozszerzenie
30 kwi 18:06
Tadeusz:
Opanuj porządnie kąt środkowy większy od 180
o a kąt wpisany oparty na tym samym łuku

a tak ogólnie:
1. Nie daj się stressowi
2. Czytaj zadanie ... czytaj

... i "nie rzucaj się na nie jak szczerbaty na suchary"
30 kwi 18:11
CutieLana: Stres to mam konkretny, ale jeśli chodzi o polski pisemny i ustny, a do matmy bardziej na luzie
podchodzę. Pół roku przygotowań, pare książek zrobionych, więc chyba powinno być dobrze

btw podasz jakieś przykłady zadań z tym kątem środkowym?
30 kwi 18:14
Tadeusz:

β=
30 kwi 18:33
Jack: nauczyc sie rozwiazan na pamiec ? : D
30 kwi 18:49
olekturbo: Tadeusz, wiem, ze to zadanie dla CutieLana, ale czy odp to 120?
30 kwi 19:03
Tadeusz:
30 kwi 19:05
olekturbo:
30 kwi 19:06
desperatka: odp to 60*
30 kwi 19:43
Metis: Źle.
30 kwi 19:48
6latek :

2
30 kwi 19:55
6latek : Chociaz według mnie powinno być jasno określone który to kąt srodkowy
30 kwi 20:03
Evelek: Kąt środkowy to zawsze kat przy środku okręgu, nie może być inaczej.
30 kwi 21:24
Metis: Co to za sformułowanie: "przy środku okręgu".
Nie wymyślaj nowych definicji
30 kwi 21:25
Evelek: Ja juz tyle matmy zrobiłem ze się boje ze wszystko napisze a polski zawale bo prawie nic nie
ruszone z lektur jeszcze.
30 kwi 21:29
Metis: Zdajesz R?
30 kwi 21:34
Janek191:
@ Evelek:
To co robiłeś przez 3 lata ?
30 kwi 21:38
6latek : Np. przecież uczyl się
30 kwi 22:07
PrzyszlyMakler: Ja już się nastawiam chyba psychicznie na poprawianie. Musiałbym mieć naprawdę dużo szcześcia,
aby napisać matme, geo i niemiecki na 75%~~..

Ze wszystkich tych przedmiotów 75−80% to
| | 125 | |
takie moje maxy, więc mam szansę około 5% z każdego, czyli |
| |
| | 1000000 | |
30 kwi 22:11
Evelek: No ja rozszerzenie z matmy, angola, informatyki i fizyki zdaje.
30 kwi 22:45
Evelek: Ja swoje życie w technikum to matematyce fizyce poświęciłem, nie było czasu na polski.
30 kwi 22:46
CutieLana: Na jaką uczelnię chcesz się dostać @Evelek ?
1 maj 10:51
6latek : Moga sie przydac
| | π | |
sinα +cosα= √2 cos(α− |
| ) dla kazdego α |
| | 4 | |
| | π | |
sinα−cosα= √2 sin(α− |
| ) dla kazdego α |
| | 4 | |
Wywnioskuj ze wzorow
cosα+cosβ= .......
i
cosα−cosβ=...... znasz je

ze :
dla kazdego α
1 maj 12:11
Evelek: Ja to na PW, jak się nie uda to i tak pójdę tylko zaocznie.
1 maj 18:18
olekturbo: Jaki kierunek Evelek?
1 maj 18:41
Evelek: Informatyka pewnie, ogarniam Jave, C++, PHP itd. to chyba pociągnę to dalej.
1 maj 22:14
CutieLana: Ja mam plan na UW iść na matematykę, tylko musi mi się udać rozszerzenie na 80%+
2 maj 09:06
6latek : To ja w takim układzie życze Tobie powodzenia
2 maj 09:12
CutieLana:
2 maj 09:24
qaz: To ile ten kat powinien mieć ostatecznie?
4 maj 16:35