2(sinx)^2-3sinx=m
Pete: Zbadaj liczbę rozwiązań równania sin2x−3sinx=m dla x∊<−π,π> w zależności od parametru m.
30 kwi 17:52
Tadeusz:
30 kwi 18:06
Pete: Po pierwsze to wykres jest inny (jeśli kropki na Twoim rysunku oznaczają końce przedziału).
A po drugie to wiem w teorii, że zadanie można rozwiązać rysując wykres i sprawdzając, ile ma
miejsc przecięcia z funkcją stałą y=m, ale rysowanie takiego wykresu jest mocno karkołomne
(pytanie czy w ogóle możliwe na poziomie liceum). Sprawdzanie po kolei punktów oczywiście
pomijam.
Chodzi mi więc o jakiś inny, sprytny sposób na rozwiązanie tego zadania.
30 kwi 18:37
Tadeusz:

skoro wiesz lepiej
30 kwi 18:59
Tadeusz:
... przepraszam ... tam jest minus
30 kwi 19:02
Pete: Tak czy inaczej rysowanie wykresu to zdecydowanie nie jest satysfakcjonujący sposób.
30 kwi 19:03
Tadeusz:
sinx=t gdzie −1<t<1
t
2−3t−m=0
Δ=9+4m itd
30 kwi 19:04
Pete: Tylko co dalej

Bo owszem, z delty mogę wyliczyć ilość miejsc zerowych, ale dochodzi do tego
jeszcze różnowartościowość sinusa.
Jeśli da się łatwo udowodnić to, że nie jest różnowartościowy w tym przedziale, to sprawa
załatwiona.
30 kwi 19:06
Pete: Chociaż prawdę mówiąc wolałbym poznać bardziej ogólne (przyszłościowe rozwiązanie), którym
mógłbym zrobić analogiczne zadanie w innym przedziale x.
30 kwi 19:07
Pete: Błąd, chodziło mi oczywiście o udowodnienie różnowartościowości...
30 kwi 19:08