matematykaszkolna.pl
2(sinx)^2-3sinx=m Pete: Zbadaj liczbę rozwiązań równania sin2x−3sinx=m dla x∊<−π,π> w zależności od parametru m.
30 kwi 17:52
Tadeusz: rysunek
30 kwi 18:06
Pete: Po pierwsze to wykres jest inny (jeśli kropki na Twoim rysunku oznaczają końce przedziału). A po drugie to wiem w teorii, że zadanie można rozwiązać rysując wykres i sprawdzając, ile ma miejsc przecięcia z funkcją stałą y=m, ale rysowanie takiego wykresu jest mocno karkołomne (pytanie czy w ogóle możliwe na poziomie liceum). Sprawdzanie po kolei punktów oczywiście pomijam. Chodzi mi więc o jakiś inny, sprytny sposób na rozwiązanie tego zadania.
30 kwi 18:37
Tadeusz: rysunek skoro wiesz lepiej emotka
30 kwi 18:59
Tadeusz: ... przepraszam ... tam jest minusemotka
30 kwi 19:02
Pete: Tak czy inaczej rysowanie wykresu to zdecydowanie nie jest satysfakcjonujący sposób.
30 kwi 19:03
Tadeusz: sinx=t gdzie −1<t<1 t2−3t−m=0 Δ=9+4m itd emotka
30 kwi 19:04
Pete: Tylko co dalej Bo owszem, z delty mogę wyliczyć ilość miejsc zerowych, ale dochodzi do tego jeszcze różnowartościowość sinusa. Jeśli da się łatwo udowodnić to, że nie jest różnowartościowy w tym przedziale, to sprawa załatwiona.
30 kwi 19:06
Pete: Chociaż prawdę mówiąc wolałbym poznać bardziej ogólne (przyszłościowe rozwiązanie), którym mógłbym zrobić analogiczne zadanie w innym przedziale x.
30 kwi 19:07
Pete: Błąd, chodziło mi oczywiście o udowodnienie różnowartościowości...
30 kwi 19:08