1 | 3 | |||
Funkcja f:R−>R jest malejącą funkcją liniową taką, że f(− | )=0. Jeśli g(x)=f(− | −2x), | ||
3 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
f( − | ) = − | a + b = 0 ⇒ b = | a | |||
3 | 3 | 3 |
1 | ||
zatem f(x) = a x + | a | |
3 |
3 | 3 | 1 | 3 | 1 | ||||||
g(x) = f( − | − 2 x) = a*( − | − 2 x) + | a = − | a − 2a x + | a = | |||||
2 | 2 | 3 | 2 | 3 |
9 | 2 | 7 | 7 | 7 | ||||||
= − | a − 2a x + | a = −2a x − | a = 0 ⇔ −2a x = | a ⇔ x = − | ||||||
6 | 6 | 6 | 6 | 12 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |