zadanie szesciany
Evelek: liczba sześcianów liczb całkowitych w zbiorze kolejnych liczb naturalnych
{2000,2001,2002,...,4000}
wynosi:
a) 3
b) 4
c) 5
d) 8
Ktos rozumie to w ogóle ?
30 kwi 15:19
ICSP: Nie rozumiesz treści czy czegos innego ?
30 kwi 15:20
=): Podstawiaj

Np 13
3=2197
30 kwi 15:20
Evelek: Nie rozumiem treści.
30 kwi 15:23
ICSP: liczba sześcianów liczb całkowitych w zbiorze kolejnych liczb naturalnych:
Kilka sześcianów liczb naturalnych to:
13 = 1
23 = 8
33 = 27
...
Masz sprawdzić ile trzecich potęg liczb naturalnych leży w podanym zbiorze.
30 kwi 15:25
Evelek: Juz rozumiem, dzieki =) i ICSP , jak takie polecenia będą w czwartek na maturze to wyjde z
sali chyba...
30 kwi 15:28
Metis: Oby takie były
30 kwi 15:35
Kacper:
Wtedy może niektórzy by zdali
30 kwi 17:20
Janek191:
30 kwi 19:30
Metis: Janku , wczoraj pisałeś że według Ciebie pan profesor Andrzej Schinzel to najwybitniejszy
polski matematyk.
Zacząłem szukać jego publikacji, jakichkolwiek skryptów, książek , wykładów ... bez rezultatu.
Skąd więc czerpać wiedzę o tym czym zajmował się i co udało się osiągnąć Panu Profesorowi ?
Jedyne co udało się znaleźć:
https://www.impan.pl/~schinzel/
30 kwi 19:45
Janek191:
Prawie 200 publikacji naukowych to mało?
Książek raczej nie pisał − podane są 2 książki.
Zobacz też życiorys profesora na stronie LO nr 1 w Sandomierzu.
W wieku 14 lat wygrał polską Olimpiadę matematyczną, w wieku 23 obronił doktorat.
Lepszym matematykiem był może tylko Wacław Sierpiński . Ten napisał bardzo dużo książek.
30 kwi 20:40
bezendu:
Stefan Banach najwybitniejszy polski matematyk
30 kwi 20:42
Metis: Janku chyba źle zrozumiałeś moje intencje

Wiem, że to wielki człowiek, wielki matematyk. O tym nie ma dyskusji.
Ale skąd taki szary zwykły uczeń jak ja, czy nawet matematyk, i inni mogą przeczytać właśnie te
prace naukowe.
Nie są chyba dostępne dla wszystkich.
30 kwi 20:45
Janek191:
Te prace są publikowane w specjalistycznych wydawnictwach. Można je wypożyczyć w bibliotekach
uniwersyteckich.
30 kwi 21:30
Janek191:
@Bezendu
Banach już nie żyje ponad 70 lat.
30 kwi 21:32
Metis: Kto ich Wszystkich zastąpi ?
30 kwi 21:36
6latek : Mam nadzieje ze Ty

)
30 kwi 21:46
Metis: Cześć
6latku 
Ja jestem zbyt głupi.
Ale patrząc na otaczający świat, to coraz mniej takich ludzi, geniuszy. Świat się zmienia i
idzie w złym kierunku.
Powiedzcie czy nie chcielibyście wrócić do czasów gdy to wiedza, wykształcenie było
najważniejsze, było inaczej niż teraz.
30 kwi 21:57
6latek : Czesc

To wtedy tez nie było tak do końca.
Ale nie zawracaj sobie teraz tym glowy . Pelna koncentracja na mature
30 kwi 22:04
Jack: 
Witaj małolatku
30 kwi 22:49
bezendu:
Janek191 wiem, że nie żyje ale nadal zostanie dla mnie najwybitniejszym z polskich
matematyków
30 kwi 23:52