Błąd wzgledny
Ullla: Liczba 5/12 została przybliżona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku . błąd względny
tego przybliżenia to
A) 0,008. B) 0,001. C) 0,005. D) 0,159
W tablicach matematycznych wzoru na błąd nir ma , a podstawiam do tego Δx=|x−xo| wiec za x
podstawiam 5/12 tylko XE wtedy mam dwie nir wiadome. Jak to zrobic ?
30 kwi 14:38
Janek191:
| | 5 | | 42 | | 5 | | 126 | | 125 | | 1 | |
Δx = I 0,42 − |
| I = I |
| − |
| I = |
| − |
| = |
| |
| | 12 | | 50 | | 12 | | 300 | | 300 | | 300 | |
więc
| | 1 | | 5 | | 1 | | 12 | | 1 | |
δx = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = 0,008 |
| | 300 | | 12 | | 300 | | 5 | | 125 | |
30 kwi 15:36