ko
fiz666: jaka jest różnica między tymi zadaniami


Na loterię przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywających. Kupujemy 2 razy po jednym
losie. Wyznacz n , jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów
| | 2 | |
wygrywających jest równe |
| |
| | 19 | |
Ω=30*29 (tak w ogóle mogę tu zastosować kombinacje?)
Jest to jednak złe myślenie, a ja nie wiem dlaczego
Drugie zadnie
Na loterii jest n losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy 2 losy. Dla jakiej liczby n
| | 1 | |
prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednego losu wygrywającego jest równe |
| ? |
| | 114 | |
Ω=n(n−2)
A'−zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch losów przegrywajacych
Dobrze? Ale nie wiem jak ten dwumian rozpisać dalej
30 kwi 14:00
fiz666: o, albo tutaj:
Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające? Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej
jeden los jest wygrywający?
Ja bym napisała, że Ω=49*50, bo jak juz wylosujemy jeden los, to nie możemy go wylosować po raz
drugi, a w odpowiedz są kombinacje
30 kwi 14:05
TT: Tak drogą dedukcji stwierdzam, że pewnie słowem kluczem jest tutaj: wyciagamy dwa losy,
losujemy 2 jednocześnie oraz kuoujemy dwa razy po jednym losie.
Tak?
30 kwi 14:25
fiz666: ktoś coś pomoże?
30 kwi 16:00
fiz666: upup
30 kwi 18:08
yht:
generalnie, w tego typu zadaniach jeśli Ω liczysz kombinacjami, to A też kombinacjami
a jeśli Ω liczysz mnożeniem, to A też mnożeniem
30 kwi 18:23
fiz666: dzięki

!
30 kwi 19:09