wielomian
ball: Żeby równanie miało 4 różne pierwiastki to oprócz: Δ>0 potrzebuje jeszcze skorzystać ze wzorów
Viete? Mają być oba użyte?
30 kwi 12:19
yht:
tak, t1*t2>0 oraz t1+t2>0
30 kwi 12:22
Jerzy:
To nie wystarczy
30 kwi 12:48
Jack: mowimy o wielomianu 4 stopnia ? czy drugiego z wartoscia bezwzgledna
30 kwi 12:53
ball : O wielomianie 4 stopnia a dokładniej : (m+1)x4−(m+1)x2+4m=0
30 kwi 17:26
Jerzy:
m + 1 ≠ 0
30 kwi 17:37
ball : No tak tak to zrobiłem na początku ale reszta tak jak wyżej było napisane tak?
30 kwi 17:38
piotr: 1. m+1≠0
podstawienie: x2=t
(m+1)t2−(m+1)t+4m=0
t1>0 ∧ t2>0⇔
2. Δ>0
3. t1*t2>0 oraz t1+t2>0
30 kwi 18:06