Oblicz granicę ciągu
justynka: Oblicz limx→∞ √4n2+n −2n
30 kwi 12:13
Iksde: Czy odpowiedź to
14?
30 kwi 12:41
Jack:
| | (√4n2+n − 2n) * (√4n2+n + 2n) | |
lim |
| = |
| | √4n2+n + 2n | |
| | 4n2 + n − 4n2 | | n | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | √4n2+n + 2n | | √4n2+n + 2n | |
| | n | | n | | 1 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| |
| | |2n| + 2n | | 4n | | 4 | |
30 kwi 12:49
Iksde: Kurcze wiem jak się coś takiego robi a nie wiem jak nazywa się takie działanie
30 kwi 12:52
Jack: ja to nazywam usuwaniem niewymiernosci, ale mozesz to zrobic tak
a
2−b
2 = (a+b)(a−b)
zatem
twoje a−b =
√4n2+n−2n
wiec przeksztalcasz
30 kwi 12:54