Suma dwoch prostych
6latek : Przedstaw rownanie 2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0 w postaci
(a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)
Jaki jest wykres tego rownania (wprowadz niewiadoma pomocnicza t=x−y)
Wykresem tego rownania bedzie suma dwoch prostych (to wiem
30 kwi 11:55
Evelek: (√2x−√2y)2 to będzie ta pierwsza czesc mi się wydaje.. A skoro ma być iloczyn dwóch
nawiasów to trzeba pewnie grupowanie zrobić i wymnożyć ale nic do głowy nie przychodzi
chwilowo.
30 kwi 11:59
6latek : Myslisz ze do wzoru skroconego mnozenia zwijac ?
Pojde sie posilic moz ecos wykimie .
30 kwi 12:04
Saizou :
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0
tak jak mówi wskazówka t=x−y
2(x2−2xy+y2)−15(x−y)+27=0
2(x−y)2−15(x−y)+27=0
2t2−15t+27=0
i teraz już z górki xd
30 kwi 12:06
Benny: | | 15 | | 15 | | 15 | | 225 | |
2(x−(y+ |
| ))2=2(x2−2x(y+ |
| )+y2+ |
| y+ |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 16 | |
| | 225 | |
=2x2−4xy−15x+2y2+15y+ |
| |
| | 8 | |
| | 15 | | 3 | | 15 | | 3 | |
(2x−2y− |
| − |
| )(2x−2y− |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(2x−2y−9)(2x−2y−6)=0
30 kwi 12:07
ZKS:
P[6latek jak nie masz pomysłu na grupowanie to zawsze możesz liczyć Δ.
Dodatkowo masz jeszcze podpowiedź x − y = u.
2(x − y)
2 − 15(x − y) + 27 = 0.
30 kwi 12:08
6latek : dziekuje wszystkim
Zaraz to przeanalizuje sobie .
30 kwi 16:35
6latek : czesc
Saizou 
czyjuz masz urwanie glowy na uczelni za sobą ?
1 maj 10:33
Saizou :
6latku witam serdecznie, już w miarę tak

nie jest może to szczyt komfortu ale jednak
już jest lżej
1 maj 10:35
6latek : To się ciesze
1 maj 10:38
Saizou :
ale widzę że postarzałeś się o rok
1 maj 10:39
6latek : Juz mnie Pani wygonila z przedszkola , ale i tak nie do konca bo 6latki i tak nie ida do 1
klasy
1 maj 10:46
Saizou : Czyli zerówkowicz
1 maj 10:55
6latek :
1 maj 10:59