Logarytmy.
[s[M.]: Oblicz, ile liczb całkowitych należy do dziedziny funkcji
f(x)=log2015(log12015(log2015x).
30 kwi 11:25
[s[M.]: Zrobiłam tak i szukam błędu:
log2015(log12015(log2015x)=0
log2015(log{12015(log2015x)=log20151
log12015(log2015x=1
log12015(log2015x)=log12015 12015
log2015x=12015;
z tego wychodzi x=−1, a takich liczb całkowitych, które należą do dziedziny, ma wyjść 13.
Co zrobić inaczej?
30 kwi 11:36
Jerzy:
A po co przyrównujesz do 0 ?
30 kwi 11:40
[s[M.]: Jak zrobić to inaczej?
30 kwi 11:43
Jerzy:
Wykorzystuj tylko definicję i własności logarytmu
30 kwi 11:45
[s[M.]: Możesz rozpisać na tej funkcji?
30 kwi 11:47
Jerzy:
Zgubiłem podstawę a z prawej strony
30 kwi 11:48
6latek : U[1}{2015}= 2015−1
30 kwi 11:49
Jerzy:
Rozpisz trzy warunki i licz
30 kwi 12:05
[s[M.]: Trzy warunki, w sensie b>0, a∊R+\{1} i c>0?
30 kwi 12:09
Jerzy:
x > 0 i obydwa nawiasy > 0
30 kwi 12:33