ciag
dicky: W nieskończonym ciągu geometrycznym o wyrazach niezerowych każdy wyraz jest 7 razy większy od
sumy wyrazów następujących po nim. Oblicz iloraz tego ciągu. Zakoduj pierwsze 3. cyfry po
przecinku
Prosze o rozwiazanie, mi wychodzi 0,[875] a w odp [125]
30 kwi 07:14
yht:
S − suma wszystkich wyrazów ciągu
S
n − suma n początkowych wyrazów
S−S
n − suma wyrazów następujących po n−tym wyrazie
a
n=a
1*q
n−1
a
n=7*(S−S
n)
q=?
| | a1 | | a1(1−qn) | |
a1*qn−1 = 7*( |
| − |
| ) |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1 | | 1−qn | |
a1*qn−1 = 7a1*( |
| − |
| ) |:a1 |
| | 1−q | | 1−q | |
q
n−1*(1−q) = 7q
n
q
n−1*(1−q) = 7q
n−1*q |:q
n−1
1−q = 7q
1 = 8q
q = 0,
125
30 kwi 07:30
faradaja: może mi ktoś powiedzieć czemu z założenia a=7 (aq + aq2) wychodzi mi 0.126 zamiast 125?
28 kwi 20:02
faradaja: wysyłam dalsza część mojego rozwiązania:
a=7aq + 7aq2
7q2 + 7q −1 =0
Δ = 49− 4 * 7* (−1)= 49 + 28= 77
√Δ = √77
i q po wyliczeniu wychodzi 0.12678..
28 kwi 20:28
faradaja: i wszystko stało sie jasne, zle przeczytane polecenie
28 kwi 20:29