Ile różnych liczb.
Jordix: Ile różnych liczb ośmiocyfrowych można ułożyć z cyfr 2,0,1,5,2,0,1,5?
29 kwi 21:46
Mila:
dwie 2
dwie 1
dwie 5
dwa 0
| | 7! | | 1*2*3*4*5*6*7 | |
2||0152015 mamy |
| = |
| =3*5*6*7=30*21=630 możliwości |
| | 2!*2!*2! | | 8 | |
3*630=1890
29 kwi 21:53
yht:
x x x x x x x x − liczba ośmiocyfrowa
| | | |
dla zer wybierasz 2 z 7 ostatnich miejsc, więc kombinacja | |
| | |
| | | |
dla jedynek wybierasz 2 z 6 (pozostałych) miejsc, więc kombinacja | |
| | |
| | | |
dla dwójek 2 z 4 miejsc, kombinacja | |
| | |
| | | |
dla piątek 2 z 2 miejsc, kombinacja | |
| | |
zgodnie z reg. mnożenia, mnożymy wszystko
| | | | | | | |
* | * | * | = 21 * 15 * 6 * 1 = 1890 |
| | | | |
Odp. Można ułożyć 1890 różnych liczb ośmiocyfrowych
29 kwi 21:55
Jordix: No i własnie dokładnie mi tak wychodzi, ale w odpowiedziach jest 680, najwyraźniej musi być
błąd. Dziękuję bardzo ^^
29 kwi 21:57