owen:
Proszę o rozwiązanie, przygotowuje sie do matury rozszerzonej i oto zadania z ktorymi mam problem:
Zadania na dowodzenie:
1. Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n licba n3 - n jest podzielna przez 6.
2. Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 8.
3. Wykaż, że kwadrat liczby naturalnej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
4. Wykaż, że:
a) dla każdej liczby rzeczywistej a zachodzi nierówność 4a2 + 1≥ 4a;
b) suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2;
c) jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to a/b + b/a ≥ 2.
inne:
V. Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, zę x nalezy do (1;3)
a) wb- wartosc bezwzgledna
wb 3-x wb + wb x-1 wb -2wb x-4 wb
B) √x2 - 10x + 25
VI. Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby n w odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k. Uzasadnij, że liczba n-k jest podzielna przez 198.
VII. rozłóż na czynniki wyrażenie:
a) a2 + b2 - c2 - 2ab
b) a4 + b4
VIII rozwiaz nierownosc
a) x √2 +2 √3 < 2x
rozwiaz rownanie:
x2 - 2(x+1)
2k2 - 1 =k
bardzo dziekuje za pomoc
31 sty 15:11
Jakub:
1.
n3-n = n(n2-1)= n(n-1)(n+1) = (n-1)n(n+1)
Są to trzy kolejne liczby naturalne więc co najmniej jedna z nich na pewno dzieli się przez 2 i jedna dzieli się przez 3. Czyli cały iloczyn dzieli się przez 2 i 3 czyli całe wyrażenie n3-n jest podzielne na 6.
2.
Zobacz co wyjdzie jak uprościsz (2n+3)2 - (2n+1)2
3.
Zobacz co wyjdzie jak uprościsz
(3n+1)2 =
(3n+2)2 =
31 sty 15:34
owen:
dziekuje, sprawdze
prosze o jeszcze wskazowki do kolejnych zadan
dziekuje
1 lut 09:00