matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie :(
Emilia:
x
3
(x
2
−3)−24(x
2
−3)=0
29 kwi 21:29
Mila:
(x
2
−3)*(x
3
−24)=0 x
2
−3=0 lub x
3
−24=0 (x−
√
3
)*(x+
√
3
)=0 lub x
3
=24 x=
√
3
lub x=−
√
3
lub x=
3
√
24
⇔x=
3
√
8*3
⇔x=2
3
√
3
29 kwi 21:36