Rozwiąż równanie (wyznaczniki)
drzemmajster: Rozwiąż równanie:
|x+1 x 2x−1 |
|1 x 1 | = 0
|2 x x |
To po lewej to wyznacznik macierzy, nie wiem jak tutaj wsatwić symbol wyznacznika macierzy, nie
znalazłem tego w przykładach....
29 kwi 20:38
drzemmajster: jakieś pomysły panie i panowie ?
29 kwi 20:40
Janek191:
Policz normalnie wyznacznik III stopnia.
29 kwi 20:46
drzemmajster: i tyle ? a potem wyznacnik przyrównać do zera i rozwiązać równanie, wypisać pierwiastki i to
koniec co nie ?
29 kwi 20:47
drzemmajster: a tak przy okazji, wie ktoś gdzie można znalexć dobrze wytłumaczone zerowanie macierzy,
rozwinięcie la place'a i szukanie rzędu macierzy ?
29 kwi 20:48
29 kwi 23:05
drzemmajster: dziękuję Milu
30 kwi 14:34
ICSP: x = 0 v x = 1 v x = 2
Wystarczy skorzystać z odpowiedniego twierdzenia na temat wyznaczników.
Dla x = 0 zeruje się druga kolumna
Dla x = 1 zeruje się drugi wiersz
Dla x = 2 zeruje się trzeci wiersz
Więcej x spełniajacych to równanie nie może być.
30 kwi 15:11