Udowodnij ze dla kazdej liczby rzeczywistej x, prawdziwa jest nierownosc
dsadsadas: Udowodnij ze dla kazdej liczby rzeczywistej x, prawdziwa jest nierownosc
x4−2x3−2x2+9>0
Próbuje zrobić to pochodną i dochodzę do momentu (2x2+x)(x−2)
I nie wiem co dalej z tym zrobić. Jakieś rady?
29 kwi 20:14
Metis: Zadanie z ostatniej matury CKE 2015.
Zajrzyj do klucza.
29 kwi 20:37
jc:
x4 − 2x3 − 2x2 + 9 = (x2 − x − 2)2 + (x−2)2 + 1 > 0
29 kwi 20:43
dsadsadas: @metis
Jednak przykład inny. Klucz mimo wszystko nie rozjaśnił mi co z tym dalej zrobić
Tak wiem ze mogę to porozbijać, jednak jestem ciekaw czy da się to zrobić z pomocą pochodnej.
29 kwi 23:11
jc: Co to znaczy, że przykład inny?
29 kwi 23:38
mats: | | 1 | |
Po policzeniu pochodnej masz 4x(x+ |
| )(x−2). |
| | 2 | |
| | 1 | |
Oblicz minima i Maxima. Sprawdź dla jakich y są te minima i Maxima. Czyli min w − |
| , 2 a |
| | 2 | |
max w 0
| | 1 | |
Potem f(0),f(2),f( |
| ).. No i potem juz wiadomo |
| | 2 | |
30 kwi 08:43
Mariusz:
x
4−2x
3+x
2−3x
2+9=0
(x
2−x)
2−(3x
2−9)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y+3)x2−yx+ |
| −9)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−36)(y+3)−y
2=0
y
3+2y
2−36y−108=0
30 kwi 09:21
Jack: @jc
Jak to rozpisales?
30 kwi 10:29
dsadsadas: dzieki @mats
30 kwi 16:04
ICSP: mamy dużo dwójek. Wygodnie zatem będzie zrobić z dziewiatki osemkę. Oczywiście przy okazji
oszacujemy wielomian w dobry sposób
30 kwi 16:05
Jack: zawsze zapominam o mozliwosciach : (a+b+c)2 oraz (a−b−c)2
30 kwi 16:07